DEMOCRATIA ÎMPOTRIVA NEAMULUI

 

Cuprins - Capitolul anterior  - Capitolul urmator

 

ÎN PARLAMENT

 

În urma acestei alegeri, am intrat în Parlament. Singur, în mijlocul unei lumi dusmanoase. Fara experienta acestei vieti parlamentar, fara talentul oratoriei democratice, care cuprinde multa fraza goala, dar pompoasa, stralucitoare, gesturi pregatite în oglinda si o buna doza de obraznicie. Însusiri cu care poti strabate, te poti ridica, dar pe care Dumnezeu n-a vrut sa mi le dea si mie. Probabil, pentru a-mi taia orice tentatie care m-ar fi îndemnat sa ma înalt prin ele.

Nu am depasit niciodata, tot timpul cât am stat în Parlament, legile bunei cuviinte si a respectului pentru cei mai batrâni, fie chiar cei mai mari adversari ai mei. N-am batjocorit, n-am luat parte la înjuraturi, n-am râs de nimeni si n-am ofensat pe cineva. Asa ca nu m-am putut integra vietii de acolo. Am ramas un izolat, nu numai datorita faptului ca eram singur fata de ceilalti, ci un izolat fata de viata aceea.

Într-o seara târziu, când sedinta era pe sfârsite si bancile aproape goale, mi s-a dat cuvântul.

Am cautat sa arat ca tara aceasta este cotropita de jidanime. Ca acolo unde este cotropirea cea mai mare, acolo este si cea mai înspaimântatoare mizerie omeneasca: Maramuresul. Ca începutul existentei jidanilor pe pamântul nostru, coincide cu începutul mortii românilor. Ca în masura în care numarul lor va creste, noi vom muri. Ca, în sfârsit, conducatorii natiei românesti, oamenii veacului democratiei si ai partidelor, în aceasta lupta si-au tradat neamul lor, punându-se în slujba marii finante nationale sau internationale jidanesti.

Arat ca în portofoliul Bancii Marmorosch Blank, acest cuib iudaic de uneltire si de corupere, sunt trecuti o buna parte din oamenii politici, oameni pe care aceasta banca îi „împrumutase” cu bani: dl. Brandsch, subsecretar de stat 111.000 lei; Banca Taraneasca a d-lui Davilla 4.677.000; dl. Iunian 407.000 lei; dl. Madgearu 401.000 lei; dl. Filipescu 1.265.000 lei; dl. Raducanu 3.450.000; Banca Raducanu 10.000.000 lei; dl. Pangal (seful masoneriei de rit scotian) 3.800.000 lei; dl. Titulescu 19.000.000 lei. Toti fruntasi ai vietii publice românesti.

În afara de acestia mai sunt si altii. Sunt multi. Sunt toti, dar n-am putut pune mâna pe lista.

Fiind întrerupt de unul din ei:

– Sunt bani împrumutati. O sa plateasca.

Raspund:

– Or plati sau nu, nu stiu, dar eu va spun un singur lucru: exista obligatia pe care o are cineva când împrumuta bani de la o asemenea finanta, de a o satisface când este la guvern, de a o satisface când este în opozitie si, în orice caz, de a nu lovi în ea când trebuie sa fie lovita.

Citesc apoi o lista din care arat, fara posibilitate de replica, cum de la razboi si pâna acum statul român a fost defraudat cu cca. 50 miliarde lei, sub conducerea democratiei, a prea cinstitei si prea perfectei forme de guvernare a „poporului” prin el însusi. Conducerea „democratiei” având la baza ideea „controlului” permanent al poporului în care poporul, marele controlor, este pradat, în timp de 15 ani de guvernare cu fabuloasa suma de 50 miliarde lei.

Fac apoi observatiuni critice asupra democratiei.

La urma formulez 7 cereri:

1. Cerem introducerea pedepsei cu moartea pentru manipulatorii fraudulosi ai banului public.

Ma întrerupe dl. Ispir, profesor la Facultatea de Teologie:

– D-le Codreanu, d-ta te intitulezi crestin si purtator al ideii crestine. Îti aduc aminte ca sustinerea acestei idei este anticrestina.

Raspund:

– Domnule Profesor, când este chestiunea sa aleg între moartea tarii mele si aceea a tâlharului, eu prefer moartea tâlharului. Cred ca sunt mai bun crestin daca nu voi permite tâlharului sa-mi duca tara le pieire.

2. Cerem revizuirea si confiscarea averilor celor care si-au furat tara.

3. Cerem tragerea la raspundere penala a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi ca au lucrat în contra tarii, fie sprijinind afaceri incorecte, fie în alt mod.

4. Cerem împiedicarea pe viitor a oamenilor politici de a mai face parte din consiliile de administratie ale diferitelor banci sau întreprinderi.

5. Cerem alungarea cetelor de exploatatori nemilosi care au venit pe pamântul acesta sa exploateze bogatiile solului si munca bratelor noastre.

6. Cerem declararea teritoriului României ca proprietatea inalienabila si imprescriptibila a neamului românesc.

7. Cerem trimiterea la munca a tuturor agentilor electorali si stabilirea unui comandament unic, caruia sa i se supuna, într-u singur gând, toata suflarea româneasca.

***

Acestea sunt cele dintâi încercari de formulare publica a câtorva masuri politice pe care el socoteam mai urgente.

Ele nu sunt rodul unei cugetari îndelungate, a unei framântari ideologice, ci rezultatul unor gânduri momentane asupra a ceea ce are nevoie neamul românesc, acum, imediat.

Peste 6 luni au aparut câteva miscari destul de populare, având în program numai cele trei puncte initiale: 1. Pedeapsa cu moartea, 2. Revizuirea averilor, 3. Oprirea oamenilor politici de a intra în consilii – ceea ce înseamna ca le-au mai observat si altii ca necesare.

 

CÂTEVA OBSERVATIUNI ASUPRA DEMOCRATIEI

 

Voiesc ca în paginile ce urmeaza sa fac câteva însemnari trase din experienta zilnica în asa fel încât sa poata fi întelese de orice legionar tânar sau muncitor.

Traim în hainele, în formele democratiei. Sunt oare bune? Înca nu stim. Un lucru însa îl vedem. Îl stim precis. Ca o parte din natiunile cele mai mari si mai civilizate din Europa au aruncat aceste haine si s-au îmbracat în altele noi. Oare sa le fi aruncat de bune? Alte natiuni fac toate sfortarile sa le arunce si sa le schimbe si ele. De ce? Sa fi înnebunit oare toate natiunile? Si sa fi ramas numai politicienii români cei mai întelepti oameni din lume? Pare ca nu-mi vine sa cred.

Cei ce le-au schimbat sau cei ce vor sa le schimbe, desigur ca vor fi având fiecare motivele lor.

Dar de ce sa ne ocupam noi de motivele altora? Sa ne ocupam mai bine de motivele care ne-ar face pe noi, românii, sa ne schimbam aceste haine ale democratiei.

Daca nu avem motive, daca pentru noi sunt bune, atunci noi le pastram, chiar daca toata Europa le-ar arunca.

Iata însa ca nici pentru noi nu sunt bune, pentru ca:

1. Democratia sfarma unitatea neamului românesc, împrastiindu-l în partide, învrajbindu-l si expunându-l dezbinat în fata blocului unit al puterii iudaice, într-un moment greu al istoriei sale.

Numai acest argument este atât de grav pentru existenta noastra, încât ar fi un suficient motiv ca aceasta democratie sa fie schimbata, cu orice ne-ar putea garanta unitatea, deci viata. Caci dezbinarea noastra înseamna moartea.

2. Democratia transforma milioanele de jidani în cetateni români.

Facându-i egali cu românii. Dându-le aceleasi drepturi în stat. Egalitate? Pe ce baza? Noi suntem aici de mii de ani. Cu plugul si cu arma. Cu munca si cu sângele nostru. De unde egalitate cu cel ce de abia de 100, de 10 sau de 5 ani, aici? Privind trecutul, noi am creat statul acesta. Privind viitorul, noi românii, avem raspunderea istorica întreaga a existentei României Mari. Ei n-au nici una. Ce raspundere pot avea jidanii în fata istoriei pentru disparitia statului român?

Prin urmare: nici egalitate în munca, jertfa si lupta la crearea statului si nici egalitate de raspundere pentru viitorul lui. Egalitate? Dupa o veche maxima, egalitate înseamna a trata inegal lucrurile inegale. Pe ca baza cer jidanii tratament egal, drepturi politice egale cu ale românilor?

3. Democratia este incapabila de continuitate în efort.

Pentru ca împartita în partide care guverneaza, câte un an, doi sau trei, este incapabila de a concepe si realiza un plan de lunga durata. Un partid anuleaza planurile si eforturile celuilalt. Ce s-a conceput si cladit de unul azi, se darâma în ziua urmatore de altul.

Într-o tara în care este nevoie de constructie, al carei moment istoric este însasi constructia, acest dezavantaj al democratiei este o primejdie. Ca într-o gospodarie în care s-ar schimba în fiecare an stapânii, venind fiecare cu alte planuri, stricând ce au facut unii si apucându-se de alte lucruri care si ele sa fie stricate de cei ce vor veni mâine.

4. Democratia pune în imposibilitate pe omul politic de a-si face datoria catre neam.

Omul politic de cea mai mare bunavointa devine în democratie sclavul partizanilor sai, întrucât, ori le satisface poftele personale, ori acestia îi distrug gruparea. Omul politic traieste sub tirania si permanenta amenintare a agentului electoral.

El e pus în situatia de a alege: ori desfiintarea muncii sale de o viata, ori satisfacerea partizanilor. Si atunci omul politic le satisface poftele. Dar nu din buzunarul sau, ci din buzunarul tarii. Creaza posturi, functii, misiuni, comisiuni, sinecure, toate puse în sarcina bugetului tarii, care apasa tot mai mult pe spinarea, din ce în ce mai istovita, a poporului.

5. Democratia este incapabila de autoritate. Pentru ca îi lipseste puterea sanctiunii. Un partid nu ia masuri în contra partizanilor lui, traind din afaceri scandaloase de milioane, din hotie si prada, de frica sa nu-i piarda. Nici împotriva adversarilor, de frica acestora sa nu-i demaste propriile afaceri si incorectitudini.

6. Democratia este în slujba marii finante. Din cauza sistemului costisitor si a concurentei dintre diferite grupari, democratia cere sa fie alimentata cu bani multi. Ca o consecinta fireasca ajunge sluga marii finante internationale jidanesti care o subjuga, platind-o.

În modul acesta soarta unui neam este data pe mâna unei caste de bancheri.

 

ELECTIUNE, SELECTIUNE SI EREDITATE

 

Poporul nu se conduce dupa vointa lui: democratia. Nici dupa vointa unei persoane: dictatura. Ci dupa legi. Nu e vorba de legile facute de oameni.

Sunt norme, legi naturale de viata si norme, legi naturale de moarte. Legile vietii si legile mortii. O natiune merge la viata sau la moarte dupa cum respecta pe una sau pe alta din aceste legi.

*

Ramâne un lucru de stabilit. Cine, din mijlocul unei natiuni, poate întelege sau intui aceste norme? Poporul? Multimea? Cred ca i se cere prea mult. Multime nu întelege nici alte legi mai marunte. Nu numai ca nu le poate prinde ea din vazduh, dar trebuie sa i se explice multa vreme, sa i se repete în mod insistent, sa fie chiar pedepsita, pentru a le putea întelege.

Iata câteva legi imediat necesare vietii ei, pe care le întelege cu greu: ca în caz de boala infectioasa, trebuie izolarea bolnavului si dezinfectie generala; ca în casa e nevoie sa intre soarele, deci trebuie ferestre mari; ca vitele, daca sunt îngrijite si hranite mai bine, dau mai mult pentru hrana omului etc.

Daca multimea nu poate întelege sau întelege cu greu câteva legi imediat necesare vietii ei, cum îsi poate imagina cineva ca multimea, care în democratie trebuie sa se conduca pe ea, va putea întelege cele mai dificile legi naturale, va putea intui cele mai fine si mai imperceptibile norme de conducere omeneasca, norme care o depasesc pe ea, viata ei, necesitatile vietii ei, care nu i se aplica direct ei, ci care se aplica unei entitati superioare ei: natiunea?

Daca pentru a face cineva pâine trebuie sa fie specializat, daca pentru a face ghete, pentru a face pluguri, pentru a face agricultura, pentru a conduce un tramvai, trebuie specializare; pentru cea mai grea conducere, aceea a unei natiuni, nu trebuie o specializare? Nu trebuiesc anumite însusiri?

Concluzia: un popor nu se conduce prin el însusi, ci prin elita lui. Adica prin acea categorie de oameni nascuti din sânul sau cu anumite aptitudini si specialitati.

Dupa cum albinele îsi cresc „regina”, tot astfel un popor trebuie sa-si creasca elita lui.

La fel multimea, în nevoile ei, apeleaza la elita ei, la înteleptii satului.

*

Cine alege aceasta elita? Multimea?

Pentru orice „idei” sau pentru orice candidat la guvernare, se pot capta oameni. Se pot câstiga voturi. De aceea, nu depinde de întelegerea de catre popor a acelor „idei”, „legi” sau „oameni”, ci de cu totul altceva: de maiestria oamenilor în a capta bunavointa multimii.

Multimea e cea mai capricioasa si cea mai nestabila în pareri. De la razboi încoace aceeasi multime a fost rând pe rând: averescana, liberala, nationalista, national-taranista, iorghista etc. Ridicând în slava pe fiecare, ca dupa un an sa-l scuipe, recunoscându-si prin aceasta propria greseala, ratacire si incapacitate. Criteriul ei de alegere este: „Sa mai încercam si pe altii”. Deci alegerea se face nu dupa studiere si cunoastere, ci la noroc si la întâmplare.

Doua idei contrarii. Una cuprinde adevarul si cealalta minciuna. Se cauta adevarul. Adevarul nu poate fi decât unul. Se pune la vot. Una întruneste 10.000 de voturi, alta 10.050. Este oare posibil ca 50 de voturi în plus sau în minus sa determine adevarul sau sa-l nege? Adevarul nu depinde nici de majoritate, nici de minoritate, el îsi are legile sale si triumfa, dupa cum s-a vazut, împotriva tuturor majoritatilor, chiar zdrobitoare.

Gasirea adevarului nu poate fi încredintata majoritatilor, dupa cum în geometrie teoria lui Pitagora nu are a fi pusa la votul multimii, pentru ca aceasta sa-i hotarasca adevarul sau sa i-l nege. Si dupa cum chimistul, care voieste sa obtina amoniac, nu are a se adresa multimii pentru a decide prin votul ei cantitatile de azot si de hidrogen. Si dupa cum un agronom, care a studiat ani de zile agricultura si legile ei, nu are a se prezenta dupa aceea la vot în fata unei multimi spre a se convinge, prin rezultatul votului, de valoarea lor.

*

Poate poporul sa-si aleaga elita?

De ce nu-si aleg atunci soldatii pe cel mai bun general?

Pentru ca sa poata alege, acest juriu colectiv, ar trebui sa cunoasca bine:

  1. Legile strategie, tacticii, organizarii etc.

  2. Întrucât persoana X se conformeaza prin aptitudini si stiinta acestor legi.

Fara aceste cunostinte nu poate nimeni sa aleaga.

Multimea, daca voieste sa-si aleaga elita, este neaparat necesar sa cunoasca legile de conducere ale organismului national si întru cât candidatii se conformeaza prin aptitudini si stiinta acestor legi.

Multimea însa nu poate cunoaste nici aceste legi si nici oamenii. Iata de ce credem ca o elita nu poate fi aleasa de multime.

A încerca alegerea acestei elite, este ca si cum am avea pretentia de a determina, prin vot si majoritati, poetii din sânul unei natii, scriitorii, mecanicii, aviatorii sau atletii.

Democratia, asadar bazata pe principiul electiunii, alegându-si ea elita, savârseste o fundamentala eroare din care decurge întreaga stare de nenorocire, turburare si mizerie a satelor. Ne gasim la un punct capital. Deoarece de la aceasta eroare de conceptia democratica pleaca, am putea spune, toate celelalte erori.

Multimile fiind chemate sa-si leaga elita, acestea nu numai ca nu sunt în stare sa-si descopere si sa-si aleaga elita, dar mai mult, aleg afara de mici exceptii, tot ce este mai rau în sânul unei natiuni.

Deci nu numai ca democratia înlatura elita nationala, dar o înlocuieste cu ce este mai rau în mijlocul natiei. Democratia va alege: pe oameni fara nici un fel de scrupul, deci fara morala. Pe cei care vor plati mai bine, deci pe cei cu mai multa putere de coruptie. Pe scamatori, sarlatani, demagogi, care vor iesi mai bine la concursul de scamatorie, sarlatanie, demagogie, din timpul perioadei electorale. Printre ei se vor strecura si câtiva oameni de treaba, oameni politici chiar, de buna credinta. Vor fi sclavii celor dintâi.

Adevarata elita a unei natii va fi înfrânta, înlaturata, pentru ca ea va refuza sa concureze pe aceste teme. Ea se va retrage si va sta ascunsa.

De aici, consecinte funeste pentru stat.

Când un stat este condus de o asa zisa „elita”, formata din tot ce are el mai rau, mai nesanatos, mai stricat, este oare admisibil ca cineva sa se mai întrebe de ce statul se ruineaza?

Iata cauza tuturor celorlalte rele: imoralitate, coruptie, desfrâu, în toata tara, jaf si prada în averea statului, exploatare pâna la sânge a poporului, saracie si mizerie în casele acestuia, lipsa simtului de împlinire a datoriilor în toate functiile, dezordine si dezorganizare în stat, navala strainilor cu bani din toate partile, ca la magazinele cazute în faliment, care-si desfac marfurile pe nimic. Tara se vinde la licitatie: „Care da mai mult?” Pâna în cele din urma, aici ne va duce democratia.

În România, de la razboi încoace în special, democratia ne-a creat, prin acest sistem de alegeri, o „elita nationala” de româno-jidani, având la baza: nu vitejie, nici iubire de tara, nici jertfa, ci vânzarea de tara, satisfacerea interesului personal, mita, traficul de influenta, îmbogatirea prin exploatare si furt, hotia, lasitatea, adica doborârea adversarului prin intriga.

Aceasta „elita nationala” daca va continua sa ne conduca va duce la desfiintarea statului national român.

Deci, în ultima analiza, problema care se pune astazi poporului român si de care depind toate celelalte, este înlocuirea acestei elite cu o elita nationala, având la baza: virtutea, iubirea si jertfa pentru tara, dreptatea si dragostea pentru popor, cinstea, munca, ordinea, disciplina, mijloacele loiale si onoarea.

**

Cine sa faca aceasta înlocuire? Cine sa fixeze noua elita la locul ei? Raspund: oricine în afara de multime. Admit oricare alt sistem în afara „democratiei”, care vad ca ma omoara sigur pe mine, poporul român.

Noua elita româneasca si orice elita din lume trebuie sa aiba la baza principiul selectiunii sociale. Adica în mod natural se selectioneaza din corpul natiunii, adica din marea masa sanatoasa a taranimii si muncitorimii, permanent legata de pamânt si de tara, o categorie de oameni cu anumite însusiri, pe care apoi si le cultiva. Ea devine elita nationala. Aceasta trebuie sa conduca o natiune.

*

Când poate fi sau când trebuie consultata o multime? În fata marilor hotarâri care o angajeaza. Pentru a-si spune cuvântul, daca poate, daca nu poate, daca e pregatita sufleteste sau nu. I se arata cararea si i se cere sa raspunda daca se simte în stare sa mearga pe ea. Este consultata asupra sortii sale. Aceasta înseamna consultarea poporului. Nu înseamna alegerea elitei de catre popor.

*

Dar repet întrebarea: cine fixeaza pe fiecare a locul sau, în cadru elitei si cine cântareste pe fiecare? Cine constata selectiunea si da consacrare membrilor elitei noi? Raspund: elita precedenta.

Aceasta nu alege, nu numeste ci consacra pe fiecare la locul pe care s-a ridicat singur prin capacitatea si valoarea lui morala. Consacrarea o face seful elitei, consultându-si elita.

Deci o elita nationala, trebuie sa aiba grija de a-si lasa o elita mostenitoare. O elita înlocuitoare. Dar nu bazata pe principiul ereditatii, ci numai pe principiul selectiunii sociale aplicat cu cea mai mare strictete.

Principiul ereditatii nu este suficient în sine.

Dupa principiul selectiunii sociale, primenita necontenit cu elemente din adâncurile natiei, o elita se pastreaza totdeauna viguroasa.

Greseala istorica a fost în aceea ca acolo unde s-a creat o elita bazata pe principiul selectiunii, aceasta a parasit de a doua zi principiul care i-a dat nastere, înlocuindu-l cu principiul ereditatii si consacrând sistemul nedrept si condamnat al privilegiilor din nastere.

Ca o protestare împotriva acestei greseli, pentru înlaturarea unei elite degenerate si pentru abolirea privilegiilor din nastere, s-a nascut democratia.

Parasirea principiului selectiunii a dus la o elita falsa si degenerata, iar aceasta a dus la ratacirea democratiei.

***

Principiul selectiunii înlatura deopotriva si principiul electiunii si principiul ereditatii. Ele nu pot sta împreuna. Între ele este un conflict, pentru ca din doua una: ori exista un anumit principiu al selectiunii si atunci nu are ce cauta parerea si votul multimii, ori alegem noi oamenii si atunci nu mai functioneaza selectiunea.

De asemenea, daca ne servim de selectiunea sociala, nu are ce cauta ereditatea. Aceste doua principii nu pot merge împreuna decât daca mostenitorul corespunde legilor selectiunii.

*

Dar daca o natiune nu are o adevarata elita, prima care s-o poata fixa pe a doua? Raspund printr-o singura fraza, care cuprinde un adevar indiscutabil:

În cazul acesta elita se naste din razboi cu elita degenerata sau falsa. Tot pe principiul selectiunii.

***

Asadar, în rezumat, rolul unei elite este:

  1. De a conduce o natiune dupa legile vietii unui neam.

  2. De a-si lasa o elita mostenitoare bazata nu pe principiul ereditatii, ci pe acela al selectiunii, caci ea cunoaste legile vietii si poate judeca întru cât persoanele se conformeaza prin aptitudini si stiinta acestor legi.

Ca un gradinar care îsi va conduce gradina sa si va avea grija ca înainte de a muri sa-si lase mostenitor, înlocuitor. Caci el este singurul care poate sa spuna cine dintre toti cei cu care lucrat este cel mai bun pentru a-i lua locul si continua opera sa.

Pe ce trebuie sa se întemeieze o elita:

  1. Curatenia sufleteasca.

  2. Capacitatea de munca si de creatie.

  3. Vitejia.

  4. Viata aspra si razboire permanenta cu greutatile asezate în calea neamului.

  5. Saracie, adica renuntarea voluntara de a acumula averi.

  6. Credinta în Dumnezeu.

  7. Dragostea.

***

Am fost întrebat daca activitatea noastra de pâna acum se afla pe linia Bisericii Crestine. Raspund:

Facem o mare deosebire între linia pe care mergem noi si linia Bisericii Crestine. Linia Bisericii este cu mii de metri deasupra noastra. Ea atinge perfectiunea si sublimul. Nu putem coborî aceasta linie pentru a explica faptele noastre.

Noi, prin actiunea noastra, prin toate faptele si gândurile noastre, tindem catre aceasta linie, ne ridicam spre ea, atât cât ne permite greutatea pacatelor carnii si condamnarea la care am fost sortiti prin pacatul originar. Ramâne de vazut cât am putut, prin sfortarile noastre pamântesti, a ne înalta catre aceasta linie.

 

INDIVID, COLECTIVITATE NATIONALA, NATIUNE

 

„Drepturile omului” nu sunt marginite numai de drepturile altui om, ci si de alte drepturi. Pentru ca exista trei entitati distincte:

  1. Individul.

  2. Colectivitatea nationala actuala, adica totalitatea indivizilor din aceeasi natie, traind într-un stat, la un moment dat.

  3. Natiunea, acea entitate istorica traind peste veacuri cu radacinile înfipte în negura vremii si cu un viitor infinit.

O noua mare eroare a democratiei bazata pe „drepturile omului” este aceea de a nu recunoaste si a nu se interesa decât de una din aceste trei entitati: individul. Pe a doua o neglijeaza sau îsi bate joc de ea, iar pe a treia o neaga.

Toate trei îsi au drepturile si datoriile lor. Dreptul de a trai. Si datoria de a nu periclita dreptul la viata al celorlalte doua.

Democratia nu se ocupa decât de asigurarea dreptului individului. De aceea asistam în democratie la o rasturnare formidabila. Individul crede ca poate sa împieteze cu drepturile sale nelimitate asupra drepturilor colectivitatii întregi, pe care poate sa o încalce si sa o jupoaie. De aceea asistam, în democratie, la acest tablou sfâsietor, la aceasta anarhie, în care individul nu voieste sa recunoasca nimic deasupra interesului sau personal.

La rândul ei, colectivitatea nationala are o tendinta permanenta de a sacrifica viitorul – drepturile natiunii – pentru interesele ei prezente.

De aceea asistam la nemiloasa exploatare sau chiar înstrainare a padurilor, a minelor, a petrolului, uitând ca în urma noastra sunt sute de generatii românesti, copiii copiilor nostri, care asteapta sa traiasca si ei, ducând mai departe viata neamului.

Aceasta rasturnare, aceasta rupere de raporturi careia democratia i-a dat nastere, constituie o adevarata anarhie, o desfiintare a ordinii naturale si este una din cauzele principale a starii de tulburare a societatii de astazi.

Armonia nu se poate restabili decât prin reîntronarea ordinii naturale. Individul trebuie subordonat entitatii superioare, colectivitatea nationala, iar aceasta trebuie subordonata natiunii. „Drepturile omului” nu mai sunt nemarginite, ele sunt marginite de drepturile colectivitatii nationale, iar drepturile acesteia sunt marginite de drepturile natiunii.

***

În sfârsit, s-ar parea ca în democratie cel putin individul, încarcat de atâtea drepturi, traieste minunat. În realitate însa – si aici sta tragedia finala a democratiei – individul nu are nici un drept, caci ne întrebam: unde este libertatea întrunirilor, unde este libertatea scrisului, unde este libertatea constiintei. El traieste sub teroare, tare de asediu, cenzura, cu mii de arestati si cu oameni ucisi pentru credinta lor, ce pa vremea celor mai tirani conducatori de popoare.

Unde este „dreptul multimii suverane” de a decide soarta sa, când întrunirile sunt interzise, iar de la vot zeci de mii e oameni sunt opriti, maltratati, amenintati cu moartea, omorâti.

Veti zice: da, dar acestia vor sa schimbe constitutia, sa restrânga libertatile, sa întroneze alta forma de stat!

Întreb: poate sustine democratia ca un popor nu e liber si nu-si poate decide singur soarta sa de a-si schimba constitutia, de a-si schimba forma statului, cum vrea el, de a trai în libertatile mari sau mici pe care le vrea el?

Aici e tragedia finala.

În realitate, în democratie omul nu are nici un drept. El însa nu si le-a pierdut nici în folosul colectivitatii nationale, nici în acela al natiunii, ci în folosul unei caste politico-financiare de bancheri si agenti electorali.

În sfârsit, ultima binefacere pentru individ. Democratia masonica, printr-o perfidie neasemuita se transforma în apostol al pacii pe pamânt. Dar în acelasi timp proclama razboiul dintre oameni si Dumnezeu.

„Pace între oameni” si razboire contra lui Dumnezeu.

Perfidia consta în aceea ca întrebuinteaza cuvintele Mântuitorului: „Pace între oameni”, transformându-se apoi în apostol al „pacii”, iar pe El condamnându-L siaratându-L ca vrajmas al omenirii. Si în fine, perfidia consta în aceea ca prefacându-se a voi sa apere viata oamenilor, în realitate nu-i duc decât la pierderea vietii. Prefacându-se ca vor sa-i apere de moartea prin razboi, nu fac altceva decât ating diavolescul scop, acela de a-i condamna la moarte vesnica.

 

NEAMUL

 

Când zicem neamul românesc, întelegem nu numai pe toti românii traind pe acelasi teritoriu, având acelasi trecut si acelasi viitor, acelasi port, aceeasi limba, aceleasi interese prezente.

Când zicem neamul românesc, întelegem: toti românii vii si morti, care au trait de la începutul istoriei pe acest pamânt si care vor mai trai s i în viitor.

Neamul cuprinde:

  1. Toti românii aflatori, în prezent, în viata.

  2. Toate sufletele mortilor si mormintele stramosilor.

  3. Toti cei ce se vor naste români.

Un popor ajunge la constiinta de sine când ajunge la constiinta acestui întreg, nu numai la acea a intereselor sale.

Neamul are:

  1. Un patrimoniu fizic, biologic: carnea si sângele.

  2. Un patrimoniu material: pamântul tarii si bogatiile lui.

  3. Un patrimoniu spiritual, care cuprinde:

  1. Conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata. Aceasta conceptie formeaza un domeniu, o proprietate spirituala. Frontierele acestui domeniu sunt fixate de marginile stralucirii conceptiei lui. Exista o tara a spiritului national, tara viziunilor lui, obtinute prin revelatie si prin proprie sfortare.

  2. Onoarea lui ce straluceste în masura în care neamul s-a putut conforma, în existenta sa istorica, normelor izvorâte din conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata.

  3. Cultura lui: rodul vietii lui, nascut din propriile sfortari în domeniul gândirii si artei. Aceasta cultura nu este internationala. Ea este expresia geniului national, a sângelui. Cultura este internationala ca stralucire, dar nationala ca origine. Facea cineva o frumoasa comparatie: si pâinea si grâul pot fi internationale ca articole de consumatie, dar vor purta pretutindeni pecetea pamântului în care s-au nascut.

Toate aceste trei patrimonii îsi au importanta lor. Pe toate un neam trebuie sa si le apere. Dar cea mai mare însemnatate o are patrimoniul sau spiritual, pentru ca numai el poarta pecetea eternitatii, numai el strabate peste toate veacurile.

Grecii antici nu traiesc prin fizicul lor, oricât de atletic – din el n-a mai ramas decât cenusa – si nici prin bogatiile materiale, daca le-ar fi avut, ci prin cultura lor.

Un neam traieste în vesnicie prin conceptia, onoare si cultura lui. De aceea conducatorilor natiilor trebuie sa judece si sa actioneze nu numai dupa interesele fizice sau materiale ale neamului, ci tinând seama de linia lui de onoare istorica, de interesele eterne. Prin urmare, nu pâine cu orice pret, ci onoare cu orice pret.

 

TELUL FINAL AL NEAMULUI

 

Este viata?

Daca este viata, atunci nu intereseaza mijloacele pe care neamurile le întrebuinteaza spre a si-o asigura. Toate sunt bune, chiar si cele mai rele.

Se pune deci problema: dupa ce se conduc natiile în raport cu alte natiuni? Dupa animalul din ele? Dupa tigrul din ele? Dupa legea pestilor din mare sau a fiarelor din padure?

Telul final nu este viata. Ci Învierea. Învierea neamurilor în numele Mântuitorului Iisus Hristos. Creatia, cultura, nu-i decât un mijloc, nu un scop, cum s-a crezut, pentru a obtine aceasta înviere. Este rodul talentului pe care Dumnezeu l-a sadit în neamul nostru, de care trebuie sa raspundem. Va veni o vreme când toate neamurile pamântului von învia, cu toti mortii si cu toti regii si împaratii lor. Având fiecare neam locul sau înaintea tronului lui Dumnezeu. Acest moment final, „învierea din morti”, este telul cel mai înalt si mai sublim catre care se poate înalta un neam.

Neamul este deci o entitate care îsi prelungeste viata si dincolo de pamânt. Neamurile sunt realitati si în lumea cealalta, nu numai pe lumea aceasta.

Sfântul Ioan, povestind ceea ce vede dincolo de pamânturi, spune:

„Cetatea n-are trebuinta nici de soare, nici de luna ca s-o lumineze; caci o lumineaza slava lui Dumnezeu si luminatorul ei este mielul.

Neamurile vor umbla în lumina ei si împaratii pamântului îsi vor aduce slava si cinstea lor în ea.

(Apocalips, 21, 23-34)”

Si în alta parte:

„Cine nu se va teme, Doamne, si cine nu va slavi numele tau? Caci numai Tu esti sfânt si toate neamurile vor veni si se vor închina înaintea Ta, pentru ca judecatii Tale au fost aratate.

(Apocalips, 15, 4)”

Noua, românilor, neamului nostru, ca orisicarui neam din lume, Dumnezeu ne-a sadit o misiune. Dumnezeu ne-a hotarât un destin istoric.

Cea dintâi lege pe care un neam trebuie s-o urmeze este aceea de a merge pe linia acestui destin, împlinindu-si misiunea încredintata.

Neamul nostru n-a dezarmat si n-a dezertat de la misiune., oricât de grea si de lunga i-a fost calea Golgotei lui.

Si acum ni se ridica în fata obstacole înalte ca muntii.

Fi-vom noi, oare, generatia debila si lasa, care sa lasam din mâinile noastre, sub presiunea amenintarilor, linia destinului românesc si sa parasim misiunea noastra ca neam în lume?

 

MONARHIA SI LEGILE MONARHIEI

 

În fruntea neamurilor, deasupra elitei, se afla monarhia.

Resping republica.

În istorie s-au vazut monarhi buni, foarte buni, slabi sau rai. Unii s-au bucurat de onoruri si dragostea popoarelor pâna la sfârsitul vietii, altora li s-a taiat capul. N-au fost, deci, toti monarhii buni. Monarhia însa, a fost totdeauna buna. Nu trebuie sa se confunde omul cu institutia, tragându-se concluzii false.

Pot fi preotii rai, dar pentru aceasta, nu putem trage concluzia ca trebuie sa desfiintam Biserica si sa ucidem pe Dumnezeu cu pietre.

Sunt, desigur, si monarhi slabi sau rai, dar nu putem renunta la monarhie.

În agricultura avem un an bun si un an rau, sau unul bun si doi rai; cu toate acestea, lumii nu i-a trecut înca prin gând sa se lase de agricultura.

***

Un monarh face ce vrea? Atunci, când e mare si când e mic? Când e bun si când e rau?

Un monarh nu face ce vrea. Un monarh e mic, atunci când face ce vrea si e mare, atunci când face ce trebuie.

Exista o linie e vietii neamului. Un monarh e mare si bun, atunci când se mentine pe aceasta linie. E mic sau rau, în masura în care se îndeparteaza de aceasta linie a vietii neamului sau i se opune. Iata legea monarhiei. Sunt si alte linii care pot ispiti un monarh: linia intereselor personale, linia intereselor unei clase, linia intereselor unui grup, linia intereselor straine (dinauntru sau din afara hotarelor).

El trebuie sa le înlature pe toate si sa urmeze linia neamului.

Stefan cel Mare, de o jumatate de mie de ani, straluceste în istorie si românii nu-l mai uita, pentru ca s-a confundat perfect cu linia de viata a neamului.

Regele Ferdinand, împotriva oricaror legaturi si interese, s-a plasat pe linia neamului, a îndurat cu el, a facut jertfa alaturi de el, a izbândit cu el. Prin aceasta, el este mare si nemuritor.

 

LUPTA DE LA TUTOVA

17 APRILIE 1932

 

Dupa alegerile de la Neamt nu trecusera decât patru luni si tânara oaste legionara a intrat într-o noua lupta. La începutul lui ianuarie 1932 s-a declarat vacant un loc de deputat la Tutova. Am studiat situatia. Aici, al alegerile generale, avusesem numai 500 de voturi. Judetul era slab; dar era bine încadrat de Covurlui, Cahul si Tecuci, încât puteam sa fac usor deplasari de legionari.

Mi s-a parut ca am putea obtine victoria. M-am gândit la importanta si rasunetul pe care le-ar avea o noua biruinta. Doua victorii consecutive a celei mai tinere organizatii împotriva tuturor partidelor politice i-ar fi marit considerabil prestigiul în ochii tarii. Am luat hotarârea sa candideze tatal meu, fiindu-mi cel mai necesar în miscare, atât în Parlament cât si în afara, pentru organizare si propaganda. Alegerile s-au fixat pentru 17 martie.

La 9 ianuarie am lansat un manifest în întreg judetul. La 10 ianuarie a sosit tatal meu cu o prima echipa. Au venit apoi echipele din Iasi, Tecuci, Beresti si Cahul.

În primele trei saptamâni, rapiditatea si eroismul micilor forte legionare au determinat un curent de simpatie pentru noi în întreg judetul. Pe o iarna grea, cu zapezi mari, cu ger, partidele nu se puteau deplasa. Ele asteptau o vreme mai buna. În acest timp însa, peste dealuri, prin zapada pâna la brâu, prin viscol, legionarii strabateau din sat în sat.

Pe la începutul lui februarie, lupta a început sa devina grea. În fata noastra se ridica coalitia liberala-taranista-lupista-cuzista cu o înversunare pe care noi nu o mai cunoscusem pâna atunci. Guvernul a trecut la masuri de adevarata teroare. Presa jidoveasca ne ataca cu vehementa.

Simteam nevoia de a mai întari fortele. Am trimis ultimele rezerve de la Iasi sub comanda lui Totu. Altele nu mai aveam decât la Bucuresti. Cu acestea însa, se punea o problema grea pentru noi, aceea a transportului. N-aveam bani. Am chemat atunci legionarii si le-am propus o masura eroica: sa porneasca pe jos de la Bucuresti la Bârlad, o distanta de aproape 300 km, explicându-le ca cest mars va însemna pentru victorie mai mult decât 100.000 de manifeste. El va constitui, sigur, un mare discurs eroic, adresat de legionari românilor din Tutova.

Legionarii au primit propunerea cu entuziasm. Peste o saptamâna o echipa de circa douazecisicinci, sub comanda lui Stelescu, ajutat de Caratanase si Doru Belimace, a plecat pe jos de la Bucuresti la Tutova. Dupa un mars greu de 10 zile, prin viscol, au ajuns la Bârlad, primiti cu însufletire de întreaga populatie. Dar prigoana s-a întetit pâna la ultima încordare posibila. A fost adus în judet colonelul de jandarmi Ignat, cu forta mari, având ordinul din partea ministrului de interne, dl. Argetoianu, ca legionarii sa fie scosi pe targa din întreg judetul. Mici echipe era imposibil sa mai poata înainta. Am facut atunci doua echipe puternice, sub comanda lui Victor Silaghi si Stelescu, care, sustinându-se una pe alta, sa poata înainta pe linia Puesti-Dragomiresti, însotind pe tatal meu. O alta echipa mai mica am trimis-o în directia Bacani. Aceste doua directii mai ramasesera nebatute. Ele constituiau jumatatea de nord-este a judetului. Sudul, cealalta jumatate, fusese bine lucrata de tatal meu, de dl. D. Popescu, seful judetean, de Victor Silaghi, de Teodor Tilea si Ion Antoniu, cu primele echipe.

Cele doua echipe din nord au înaintat, luptând pe un mare viscol, peste 40 km, având si câtiva raniti, pe Tocu si altii. În nordul judetului ele au fost întâmpinate de mari forte de jandarmi. Echipele s-au baricadat atunci în podul unei case pustii, unde au rezistat fara foc, hrana si apa timp de 48 de ore. În cele din urma s-au putut retrage, dupa un mars greu de o noapte, pe care l-au executat în conditiuni cu adevarat eroice si numai datorita încapatânarii lui Victor Silaghi, care a îmbarbatat legionarii zdrobiti de oboseala, de frig si de foame, îndemnându-i sa mearga pâna la ultima rezistenta posibila. Acest copil orfan, fiul preotului român Silaghi din Careii Mari, ucis de unguri la 1918 în conditiuni tragice, a luptat cu adevarata vitejie.

La sfârsit, echipele acestea au fost înconjurate de forte mari si aduse în Bârlad. Tatal meu a fost arestat si închis în arestul unui regiment.

Echipa a treia a fost decimata complet în lupta de la Bacani. Aici, înainte de a intra în sat, pe înserate, a fost atacata de un mare numar de jandarmi. Seful echipei, legionarul Popescu Lascar, lovit în cap cu arma, a cazut primul în nesimtire într-un lac de sânge. Ceilalti legionari au refuzat sa se retraga. au atacat cu piepturile goale, fara nimic în mâna, încercând sa intre în sat. Rând pe rând, au cazut toti în nesimtire. Ultimul a atacat singur. A cazut în genunchi sub lovituri, s-a înaltat, a atacat din nou. S-a prabusit alaturi de camarazii lui. Întreaga echipa a cazut în nesimtire într-un lac de sânge. De acolo au fost târâti prin zapada de jandarmi distanta de doi kilometri, pâna la postul din sat. La ora 1 noaptea, un calaret a adus vestea în Bârlad a celor întâmplate seara la Bacani. Echipa de ieseni, sub conducerea lui Totu, care sosise la 12 noaptea la Bârlad, a pornit imediat pe jos, în ajutorul camarazilor raniti. Dupa o lupta de la ora 3 jumatate la 5 dimineata, în care timp jandarmii au tras toate cartusele pe care le aveau, legionarii au ocupat postul de jandarmi, gasind înauntru înca în nesimtire, trântiti la pamânt, pe legionarii cazuti în lupta de Bacani. Ei i-au ridicat si transportat la spitalul din Bârlad.

***

Lucrurile n-au ramas însa aici. Jidanimea a pornit o uriasa campanie de presa, atacându-ne cu un cinism si o nedreptate revoltatoare. Un val de minciuni, insulte, calomnii s-a abatut asupra noastra. Toate gruparile politice se coalizasera spre a ne scoate din lupta.

 

A DOUA DIZOLVARE A GARZII

MARTIE 1932

 

Izbiti de jandarmi, atacati de presa jidoveasca, peste capul nostru cade o noua dizolvare a Garzii, hotarâre data printr-o simpla decizie ministeriala.

Desi ne gaseam în cadrul celei mai perfecte legalitati, guvernul Iorga-Argetoianu, calcând Constitutia si legile, ne dizolva în mod arbitrar. Sediile din nou au fost ocupate si sigilate. Tipografia de la Iasi închisa. Atacati de presa, suntem pusi în imposibilitate de a ne apara, toate publicatiile noastre fiind suspendate. În Parlament încerc sa vorbesc, dar sunt împiedicat de zgomotele majoritatii, care nu-mi permite sa ma apar.

Candidatura totusi n-au putut-o opri.

Echipa de la Bucuresti a fost evacuata. Rând pe rând si celelalte. Echipa iesenilor, în numar de 30, sub conducerea lui Totu, fiind dusa la gara pentru aceeasi operatie de evacuare, rupe cordoanele si ocupa sala de asteptare, unde se baricadeaza si rezista 24 de ore, pâna când este atacata cu gaze. Pâna la sfârsit însa, este suita în tren si evacuata.

În oras nu mai ramân decât Ibraileanu, Nutu, Esanu si tatal meu arestat. Prigoana începe asupra satelor. Tarani, învatatori si preoti, sunt arestati si batuti; casele lor calcate. alegerile se amâna cu o luna, pentru 17 aprilie.

Tatal meu este eliberat. Intervin în lupta, prezentându-se în oras, batrânii, în frunte cu Hristache Solomon, Cornel Cambureanu, Ventonic, Ifrim, Pr. Isihie, Peceli, Potolea etc. Îi împart pe la diferite sectiuni. Se strecoara noaptea, fiecare la postul sau. Echipele din judetele vecine patrund din nou în Tutova prin diferite puncte. Echipa Gh. Costea trece Bârladul, prin apa pâna la gât, toate intrarile fiind pazite. Ea se prezinta uda la sectiile de votare.

În dimineata de 17 aprilie începe votarea. Continua ziua si noaptea. La 18 aprilie, ora 5 dimineata, se anunta victoria legionara: 5.600 voturi; liberalii: 5.200; taranistii: 4.000; celelalte grupari: sub 2.000; cuzistii: 500 voturi.

Aceasta a doua biruinta legionara, în contra coalitiei tuturor politicienilor români, obtinuta prin îndârjirea si vointa de fier a legionarilor, prin eroismul si sângele lor, înfruntând obstacole, insulte, lovituri si prigoniri, a stârnit un entuziasm de nedescris în toata tara.

 

NOI ALEGERI GENERALE

IULIE 1932

 

Tatal meu a fost validat în ultima zi a sesiunii parlamentare. Odihna noastra n-a durat decât o saptamâna, deoarece guvernul Iorga a cazut. S-a constituit un guvern national-taranist în frunte cu dl. Vaida.

Intram într-o noua lupta, sleiti de puteri fiziceste si materialiceste. Suntem în iunie 1932. De la 15 decembrie 1929, suntem într-o lupta permanenta: decembrie 1929 – aprilie 1930, campaniile din Covurlui, Cahul, Turda, Tecuci. Vara lui 1930, pregatire asi interzicerea marsului în Basarabia. Sunt închis pâna în toamna. În octombrie si noiembrie suntem în Maramures. Iarna lui 1931 ne gaseste în închisoare. Primavara lui 1931, lupta în alegerile generale. Vara lui 1931, alegerile de la Neamt. Iarna lui 1932, alegerile de la Tutova. Iar acum intram din nou în alegeri generale.

Cu toate aceste lupte, am continuat organizarea si în restul tarii. Anul trecut avusesem liste în 17 judete, acum aveam în 36.

Toate partidele încep aceleasi certuri pline de intrigi pentru fixarea candidaturilor. Ele au tinut o saptamâna. Eu fixez singur, într-o singura noapte, toate candidaturile în 36 de judete. Între legionari, nimeni nu se bate pe locuri. Ei cer sa fie pusi ultimii pe lista.

Problema grea este însa problema materiala. O mare parte din judete îsi sustin singure cheltuielile, din contributia legionarilor. Altele însa nu pot. Îmi trebuiesc 50.000 lei numai pentru taxe. Umblu naucit pâna în ultima zi. Încerc la unul, la altul – nimic.

Ma duc la dl. Nichifor Crainic, directorul „Calendarului”, crezând ca poate are el. Nici el nu avea. Cu foaia sa, aparuta de cinci luni, ne sustine lupta, urmarind pas cu pas vitejia echipelor legionare, dar sprijin material nu ne poate da. În sfârsit, împrumut prin Pihu si Caranica, care, alergând pe la toti macedonenii, gasesc suma necesara. Câteva judete le sustin Focsanii cu Hristache Solomon.

Campania începe. O noua prigoana se abate asupra noastra. Raspânditi pe un front mare, suntem putini si atacati pretutindeni cu violenta. La Tighina sunt raniti legionarii Savin si Popescu. La Bârlad, zeci de învatatori si preoti sunt târâti în beciuri si maltratati din ordinul D-lui Georgescu-Bârlad. La Vaslui, micile echipe sunt ranite. La podul Iloaiei si în întreg judetul Iasi, la fel.

La Focsani, batrânul Hristache Solomon, cu inginerul Blanaru si alti zece sunt atacati din ordinul avocatului Neagu, de bandele înarmate ale national-taranistilor, în comuna Vulturul. Cad legionarii la pamânt, raniti de ciomege si de cutite. Ramâne în picioare singur, ca un munte, Hristache Solomon, de obrazul caruia nu se atinsese nimeni pâna atunci. Se apara cu îndârjire, dar pâna la urma, cade în mijlocul drumului, rapus de lovituri. Acolo jos, este batut cu ciomegele în cap de fiarele acestea care faceau necontenit caz, pe atunci ca si acum, de legalitate, mijloace civilizate, libertate etc.

Garda obtine 70.000 de voturi, dublându-si numarul fata de anul trecut. Se prezinta cel mai bine judetele Cahul si Neamt, Covurlui si Tutova unde candidase tatal meu. Apoi vin: Câmpulung cu Mota, Turda, Focsani, Ismail, Tighina. Avem dreptul la cinci locuri. Urmeaza optarile. Eu ramân la Cahul, pentru a intra în Parlament Nutu Esanu. Hotarasc ca tatal meu sa ramâna la Bârlad, pentru a lasa sa intre în Parlament, Stelescu, care are numai 25 de ani si e student. Voiam sa dau tineretului o încurajare si un imbold.

Încrederea si dragostea pe care i le-am aratat nu mi-au fost însa rasplatite.

 

PENTRU A DOUA OARA ÎN PARLAMENT

 

Tot timpul, în Parlament, am luptat contra guvernului si a masurilor sale pe care eu le-am socotit contra intereselor neamului românesc, cum am luptat de altfel si împotriva celorlalte guverne, care s-au perindat la cârma statului. De la toate aceste guverne, tara aceasta nu avea nimic de asteptat. Nimic din viitorul sanatos al acestui neam nu se faurea acolo. Toate masurile si legile nu erau decât niste paleative, care sa lungeasca de azi pe mâine existenta amara si trista a tarii.

Când la Grivita au fost împuscati muncitorii români, din ordinul Ministerului de Interne, scârbit pâna în adâncul inimii de atitudinea comunizantilor din Partidul National-Taranesc, care aplaudau masura guvernului, m-am ridicat la tribuna si am simtit de a mea datorie sa vorbesc dupa cum urmeaza:

„E rau ca nenorocitii de muncitori au iesit în strada, dar e mai rau si de ei si de neamul nostru, daca în fata nedreptatii strigatoare la cer, n-ar iesi, ci si-ar pleca capul resemnati în jug, lasând tara pe mâna unor politicieni exploatatori.

……………………………

Dl. Corneliu I. Zelea Codreanu: D-le presedinte, d-lor deputati, în numele gruparii din care fac parte cer ca, alaturi de ancheta pe care este normal sa o faca autoritatile în drept, sa se faca si o ancheta parlamentara, compusa din reprezentanti ai diferitelor grupari politice din acest Parlament. Cer acest lucru, pentru ca ma îndoiesc de exactitatea afirmatiunilor facute de d-l Ministru de Interne; ma îndoiesc pentru un motiv bine determinat. La 24 ianuarie, atunci când studentimea româna, nationalista si crestina, mergea sa depuna o cruce la mormântul eroului necunoscut, Siguranta Statului a dat informatia, într-o foaie din capitala, ca acea actiune a fost pusa la cale si subventionata de Moscova.

Daca tot asa de verosimila este si informatia pe care d-voastra o aveti în afacerea de la Grivita, atunci înteleg foarte bine , câta dreptate aveti ca sa luati masuri de asemenea natura, ca cele pe care le-asi luat ieri si azi. (Aplauze pe bancile „Garzii de Fier” si ale Partidului Taranesc Dr. Lupu)

În al doilea rând, tin sa afirm ca mie, ca si tuturor oamenilor de bun simt din aceasta tara, nu ne este frica de comunism sau de bolsevism. Noua ne este frica de altceva, de faptul ca oamenii de la aceste ateliere nu au ce mânca; le este foame. (Aplauze pe bancile „Garzii de Fier” si ale Partidului Taranesc Dr. Lupu)

Unii din acei muncitori au 1.000 lei pe luna si au 5, 6, 7 copii.

Dl. Dr. N. Lupu: Asa este.

Dl. Corneliu I. Zelea Codreanu: Având cinci, sase, sapte copii, aceasta leafa nu le ajunge nici macar pentru pâinea de toate zilele.

Mie, în al doilea rând, mi-e frica si de altceva: de setea de dreptate.

Dl. Dr. N. Lupu: Foarte bine.

Dl. Corneliu I. Zelea Codreanu: Atunci, d-voastra va trebui sa satisfaceti acestea doua: foamea si setea de dreptate, (Aplauze pe bancile „Garzii de Fier” si ale Partidului Taranesc Dr. Lupu) si va fi ordine deplina în aceasta tara.”

(Sedinta de joi, 16 februarie 1933,

M.O. 41 din 23 februarie 1933)

Una din greutatile care apasa activitatile parlamentarului este aceea a miilor de cereri de interventie pe la ministere. Era o adevarata condamnare a noastra de catre multimea alegatorilor. Pentru ca, pe de o parte, ne pierdeam întregul nostru timp, umblând toata ziua pentru rezolvarea acestor petitii. Este periculos pentru viata unei organizatii acest sistem, pentru ca îti paralizeaza întreaga activitate. Pierzi lupta întreaga, trebuie sa renunti la soarta unei natii pentru ca sa-ti servesti partizanii. De la un timp, am observat ca printre cei ce veneau cu astfel de cereri nu era însa nici un legionar. toti erau, fie milogi de meserie, fie adversari trimisi anume pentru a ne paraliza. Pe de alta parte, acest sistem ne punea în situatia penibila de a merge si a ne ruga la oamenii în contra carora luptam. De aceea, personal am refuzat sa fac acest serviciu de interventie. Tot timpul cât am stat în Parlament, n-am cerut nici unui ministru nimic.

O alta categorie o formau aceia care veneau sa ne ceara bani. Din sutele, câti se perindau în fiecare zi, nici unul nu era legionar. Unii erau într-adevar bolnavi sau cazuti în vreo nenorocire, altii însa îsi facusera din acest sistem o adevarata meserie.

În sfârsit, gruparea noastra era o mica organizatie în devenire, în mars, în lupta permanenta. Aceasta ne cerea, în special mie, necontenita atentie asupra tuturor miscarilor adversarului; pretindea descoperirea si pararea planurilor dusmane, cucerirea si organizarea de noi pozitii, cu alte cuvinte, o supraveghere permanenta, de zi si noapte, a câmpului de lupta din întreaga tara. Înainte de toate venea însa supravegherea educatiei legionare pentru a nu ne vedea transformati pe nesimtite, într-o categorie politica de infectie morala, din care sa nu mai putem iesi si în care spiritul legionar sa moara.

Parlamentul îmi rapea timpul necesar conducerii.

 

CUM SE PREZENTA ORGANIZATIA LEGIONARA ÎN 1932-1933

 

În toamna lui 1932 si iarna lui 1933, legionarii au fost lasati în refacere. Trei ani si jumatate de lupte trecusera. Acesti tineri îsi meritau acum odihna.

De aproape doi ani ma stabilisem la Bucuresti. La Iasi, ramasese în locul meu Banea, ajutat de Totu, Crânganu, Tasca, Stelian Teodorescu, pentru chestiunile studentesti, tipografie, camin etc. Grupul studentesc legionar se marise. Cuprindea acum ai mult de jumatate din numarul studentilor luptatori. La Cluj, era un început sanatos de organizare cu Banica Dobre, la Cernauti de asemenea, cu Lauric, se dezvolta bine un început de viata legionara, sub îndrumarea spirituala a profesorului Traian Braileanu, în jurul caruia se strâng prof. Toppa si altii. În întreaga Bucovina, curentul si organizatia legionara cresteau sub buna si priceputa comanda a vechiului si distinsului nationalist Vasile Iasinschi. La Chisinau lucrau Tudorache si Sergiu Florescu; la Oradea Mare, Iosif Bozântan.

Tinrii crescuti în Fratiile de Cruce, se ridicau la Universitate, gata formati.

La Bucuresti aparuse un ziar nationalist de mare curaj si linie superioara, „Calendarul”, sub directia d-lui Nichifor Crainic si cu colaborarea unui manunchi de intelectuali, în frunte cu profesorul Dragos Protopopescu. Aceasta foaie taia, cu barbatie, drum nou si larg în lumea intelectualitatii românesti, pe linia crestina si nationalista. În special articolele D-lui Crainic erau adevarate lovituri de tun care faceau ravagii în lumea antiromâneasca.

În miscarea studenteasca a capitalei, legionarii aveau primul loc. La Presedintia centrului era Traina Cotiga cu un comitat legionar.

În mijlocul tinerilor intelectuali din capitala se simtea un reviriment. În constiinta lor încep sa se puna marile probleme de viata ale acestui neam. Un grup talentat, strâns în jurul tinerei reviste „Axa”, având în frunte pe Polihroniade, Vojen, Constant, intra în rândurile legionare. Si alti tineri eminenti ca prof. Vasile Cristescu, Vasile Marin, prof. Vladimir Dumitrescu, ing. Virgil Ionescu, prof. Radu Gyr, avocatul Popov, pictorii Basarab si Zlotescu, toti de mare talent si plini de suflet, lucreaza pe linia ideologica legionara.

Macedonenii se apropie tot mai mult de noi printr-un tineret sanatos, curat ca lacrima si viteaz. Ne gândim totusi, ca nu e bine ca masa macedonenilor din Cadrilater sa fie încadrata în Garda, deoarece, abia venita de peste hotare, am expune-o la prea multe asupriri. Tineretul universitar însa se înroleaza în întregime.

În fruntea tineretului macedonean se gaseau trei elemente de o aleasa cultura: Papanace, Caranica si Sterie Cuimetti.

Cu cei doi dintâi ma sfatuiam deseori, având amândoi o admirabila judecata, pusa în valoare de o curatenie si sinceritate ireprosabila, de o mare dragoste si vitejie.

Nu cred, ca de la 1931, sa fi fost o singura zi în care sa nu ma fi întâlnit cu ei. În acest timp de prigonire, ceasuri întregi discutam împreuna; lovitura dupa lovitura, nedreptate dupa nedreptate, miselie dupa miselie. Fiecare veste despre o noua schingiuire legionara, era un cutit împlântat în inimile noastre. Durerea pentru toti legionarii maltratati ne chinuia sufletele si mai ales, imposibilitatea de a întrezari un mijloc de a capta dreptatea.

Sterie Ciumetti traieste zi si noapte cu mine. E un tânar de o mare corectitudine si de o credinta de câine. El devine casierul central al Garzii. Toate zilele – câte le va mai avea – nu se va gândi decât la Garda, nu se va framânta si nu va actiona decât pentru Garda, nu va trai viata lui decât pentru ea.

În diferite puncte ale tarii apar elemente de valoare: Dr. Pantelimon, Parintele Ionescu Duminica, Dr. Augustin Bidian la Sibiu, Preotul Georgescu-Edineti, duhovnicul studentimii, vechi luptator, Capitanul Ciulei la Bacau, Aristotel Gheorghiu de asemenea vechi, cu comanda la Râmnicu Sarat; la Braila, Ion Iliescu, Seitan la Constanta, Preotul Doara si Victor Barbulescu la Vâlcea, profesorii Vintan, Ghenadie si Duma la Timisoara. Si vechii legionari: profesorii Nicolae Petrascu, Horia Sima, avocatul Iosif Costea, Colhon si altii, care au acum posturi de comanda în diferite parti ale tarii.

Bucurestii se împart în sectoare si începe organizarea. La Verde si Albastru sunt doua elemente de valoare: Nicolae Constantinescu si Doru Belimace. Doua caractere tari: doua minti. Doru Belimace, unul dintre cei mai distinsi studenti a Facultatii de Litere. Nicolae Constantinescu cu o aleasa cultura economica, student al Academiei Comerciale. Ambii în curând se vor dovedi a avea impunatoare calitati de credinta si vitejie legionara.

Tot acum se înfiinteaza cel dintâi grad legionar, prin urmatorul ordin de zi din 10 decembrie 1932:

A) Se înfiinteaza cel dintâi grad superior în ierarhia legionara purtând denumirea de Comandant legionar.

Având în vedere jertfa, munca, eroismul, credinta, capacitatea si vechimea se înainteaza în grad urmatorii legionari în ordinea alfabetului:

Banea Ion, doctorand în Medicina; Belgea Ion; Blanaru Ion, inginer; Dumitrescu Ion, preot; Ionescu Andrei; Silaghi Victor, avocat; Stelescu Mihail, deputat; Totu Nicolae, student; Traian Cotiga, student; Tanase Antohi, meserias.

B) Toti legionarii, seria 1927 si 1928, cu legamântul depus, ramasi în cadrele active ale Legiunii, se înainteaza în gradul de Comandant legionar ajutor. Semnat: Corneliu Zelea Codreanu

Ceilalti mai în vârsta au fost înaintati în Senatul Legiunii si în Consiliul Superior Legionar.

Cuprins - Capitolul anterior  - Capitolul urmator