OFENSIVA CALOMNIILOR

 

Cuprins - Capitolul anterior 

 

„MISCARE ANARHICA SI TERORISTA”

 

Miscarea legionara creste vazând cu ochii în special în rândul tineretului din scoli si universitati si în rândurile taranilor din toate provinciile românesti. Se dezvolta mai greu la orase, unde elementul românesc este sau functionar la stat, în imposibilitate de a se manifesta, sau robit economiceste de jidani.

Aceeasi prigoana surda, pe care am cunoscut-o de când am deschis lupta în 1922, ne urmareste crescând, pe noi, pe toti luptatorii si familiile noastre. Daca esti tânar cu studii, nu vei capata niciodata functiune la stat de cât cu pretul vânzarii constiintei si credintei tale. Sute de tineri cauta sa fie ademeniti cu bani, promisiuni, onoruri, functiuni. Statul a ajuns o scoala a tradarii, sunt ucisi oamenii de caracter, iar tradarea este rasplatita din belsug. Daca esti comerciant român, singur în mijlocul jidovimii si crezi în Legiune, începând de la sergentul de strada si pâna la primar si prefect, toti îti sunt dusmani. Te urmaresc zi si noapte. Îti pun impozite mari ca jidovilor; contraventiile vor curge una dupa alta, lovitura dupa lovitura, pâna te vor nimici.

Daca esti taran, te vor duce, cu mâinile legate, din post în post, pe jos, zeci de kilometri, batându-te în fiecare zi, la fiecare sectie de jandarmi. Te vor tine nemâncat câte 4-5 zile, se vor uita pretutindeni ca niste fiare la tine si fiecare îsi va trage peste obraji câte o palma. Daca esti muncitor, te vor da afara ca pe o cârpa, din orice fabrica, din orice întreprindere.

Pentru ca în tara aceasta, un om cu credintele noastre trebuie sa moara de foame, el si toti copiii lui. Suntem cu totii considerati ca niste dusmani ai neamului si ai tarii.

Noi nea-m încadrat însa în cea mai perfecta ordine si legalitate. Pentru ca sa nu ni se poata spune nimic. Dar aceasta nu va avea nici o valoare. Lozinca guvernelor va fi: „Nu va putem distruge pentru ca nu ati calcat legile? Nu-i nimic, le calcam noi si va distrugem! Nu vreti sa fiti ilegali, suntem noi ilegali”. Încât în modul acesta am intrat într-un sistem cu adevarat talmudic: pe de o parte, acuzati prin presa si prin toate oficinele politice, de „ilegalitate”, iar pe de alta parte, stând în cadru perfect al legii, suntem macinati de cele mai odioase si ilegale sisteme, de catre toti reprezentantii guvernelor si ai statului, aflati în cea mai flagranta ilegalitate.

Târâti în fata tribunalelor, hotarâri dupa hotarâri judecatoresti în toata tara confirma linia de legalitate si ordine a miscarii. Nici o hotarâre în contra noastra. Totusi, argumentul lor de baza, al politicienilor si al presei jidovesti, ramâne invariabil: „miscare de dezordine”, de „anarhie”, de „încalcare a legilor”, „terorista”.

Presa jidoveasca atâta mereu pe politicieni în contra noastra, pentru ca acestia sa se repeada sa ne sfârtece, sa ne desfiinteze.

 

„ÎN SLUJBA STRAINILOR”

 

De un timp, nemaistiind ce sa ne puna în sarcina, presa jidaneasca ne acuza ca luam bani de la Mussolini. Ca facem pe nationalistii, dar ca în realitate scopul nostru este de a stoarce de bani pe oricine întâlnim în cale. Acum l-am gasit pe Mussolini si îl stoarcem pe el.

Rând pe rând, aflam uimiti ca:

Suntem în slujba ungurilor care se desteapta”;

……………………………..

Suntem în slujba Moscovei”;

……………………………

Primim bani de la jidani”.

Pâna si aceasta acuzare ridicola nu ne-a fost crutata. Iata din ziarul jidanesc „Politica”, din 10 august 1934, un pasaj semnificativ dintr-u articol intitulat: „Max Auschnitt si Garda de Fier”:

„Si la noi deci, fenomenul s-a verificat întocmai si este lucru stiut de toata lumea, ca cea mai însemnata miscare a fascismului românesc, Garda de Fier, a fost creata si sustinuta de marii capitalisti. Si aici vine senzatia de loc senzationala: jidanul Max Auschnitt a sprijinit si finantat direct Garda de Fier. Lucrul acesta l-au afirmat doi oameni destul de seriosi si cu raspundere, dl. ministru Victor Iamandi si cunoscutul publicist Scarlat Calimachi.

Dupa explicatiile de mai sus, faptul apare ca foarte normal.

Cine nu stie ca si Hitler a fost finantat de marii capitalisti evrei din Germania?”

 

„SUNTEM ÎN SOLDA HITLERISTILOR”

 

În ultima vreme, în Germania, a învins Adolf Hitler, în lupta cu hidra iudeo-masonica din toata lumea. Poporul german, cu o extraordinara hotarâre si unitate, se lupta si pune la pamânt puterea iudaica.

Minciuna dupa minciuna, întrebuinteaza jidovii în presa lor, cautând sa zapaceasca mintile oamenilor: 1. Adolf Hitler e un zugrav, un prost, un incapabil. Cine se ia dupa el într-o tara civilizata ca Germania!?

Dar Adolf Hitler paseste înainte.

2. Adolf Hitler nu va învinge pentru ca s vor opune comunistii germani.

Dar Adolf Hitler se apropie de putere.

3. Hitlerismul s-a rupt în doua, în trei. Mari nemultumiri în sânul partidului etc.

Dar lui Adolf Hitler nu-i pasa.

4. Adolf Hitler a înnebunit. A plecat în munti etc.

Dar Adolf Hitler e sanatos si se apropie tot mai mult de biruinta.

5. Daca va învinge, de a doua zi e revolutie în Germania. Comunismul va izbucni în revolta generala si Hitler va cadea.

Dar Hitler vine la putere si revolutia visata de jidani nu are loc. El merge din majoritati în unanimitati neîntâlnite în istorie.

6. Toate tarile vor boicota economiceste Germania si hitlerismul va cadea.

Dar Adolf Hitler paseste biruitor înainte.

7. „Dictatura”, „teroare hitlerista” în toata Germania. Votul e smuls prin teroare.

Dar poporul german merge din entuziasm în entuziasm.

8. Hitler vine sa ne ia Ardealul. Iar noi, toti nationalistii români, care vrem sa scapam de pacostea jidaneasca, suntem, nici mai mult nici mai putin, „hitleristi”, adica vrem sa dam Ardealul nemtilor.

Noi însa raspundem: presupunem ca Hitler vrea sa ne faca razboi si sa ne ia Ardealul. Noi, românii, tocmai pentru ca sa ne putem apara Ardealul contra nemtilor, trebuie sa scapam de jidani. Sa rezolvam si noi problema jidoveasca. Sa ne întarim pozitia neamului nostru stors de jidovime, supt de vlaga si pus în imposibilitate de a se apara. Cu jidovimea care ne otraveste sufleteste si ne suge sângele, nu vom avea nici arme, nici suflet, nici carne pe noi.

9. În sfârsit, noi „primim bani”, suntem stipendiati, suntem „în solda” hitleristilor.

Raspundem: A. C. Cuza lupta împotriva jidanilor de la 1890, iar noi de la 1919, 1920, 1921, 1922, când nici nu auzisem de Adolf Hitler. Serpi veninosi!

 

FABRICA DE BANCNOTE FALSE DE LA RASINARI

 

N-a trecut mut si o noua campanie jidano-politicianista se porneste împotriva noastra.

Nevoindu-se multimii cu banii de la Mussolini si Hitler, de la Moscova si de la Max Auschnitt, adversarii nostri ne-au gasit o noua sursa financiara în fabrica de bancnote false de la Rasinari. Senzationala descoperire a umplut coloanele ziarelor politicianiste si jidanesti.

Dam mai jos, din presa vremii, câteva pasaje menite sa ilustreze sistemul de perfidii prin care se încerca anularea noastra în constiinta natiei.

Ziarul „Patria” din 22 iulie publica:

 

GARDA DE FIER SI FABRICA DE FALSIFICAT BANI DE LA RASINARI

– SURSA FONDURILOR DE PROPAGANDA –

 

„Cluj 21. – La Rasinari, comuna situata în apropierea Sibiului s-a facut o senzationala descoperire, de natura a prezenta o întreaga organizatie politica în cea mai urâta lumina si împotriva careia, guvernul, care are acum în mâna cele mai zdrobitoare dovezi, va trebui sa procedeze cu toata strasnicia.

O fabrica de bani falsi a Garzii de Fier

Anume în comuna Rasinari s-a descoperit una din multele fabrici de falsificat monede. Din cercetarile întreprinse s-a constatat însa, spre stupoarea tuturor ca de asta data nu este vorba de o simpla banda de tigani sau de descreierati, care înfrunta rigorile legii în nadejdea unei grabnice îmbogatiri, ci de însasi Garda de Fier, organizatia politica a D-lui Corneliu Zelea Codreanu care, în ultimul timp s-a dedat la cea mai desantata campanie împotriva guvernului si în general a tuturor partidelor politice din România.

Garda de Fier si propaganda la sate

Pentru cei care cunosc însa activitatea mai de aproape a Garzii de Fier, cu cetele de gardisti care cutreierau tara de la un capat la altul, lucrul pare foarte natural. Caci în asemenea împrejurari trebuiesc în primul rând bani. Ori se stie ca propagandistii Garzii de Fier dispuneau în ultimul timp de numeroase fonduri, care le permiteau deplasarea lor la sate precum si scoaterea de ziare si înarmarea membrilor ei devotati cu toate cele necesare pentru completarea sistemului a la Hitler.

Cum s-a descoperit falsificarea

Ministerul de Interne era de mult informat ca unii din fruntasii ardeleni ai Garzii de Fier si în special cei de la Brasov si Sibiu, dispun de mari fonduri pe care le repartizau apoi organizatiilor din întreaga tara. Exista la început banuiala ca banii sunt furnizati de cine stie ce organizatii similare din strainatate însa în urma supravegherilor s-a constatat ca aceasta este o banuiala neîntemeiata. Descoperirea fabricii de bani de la Rasinari a pus însa organele politienesti pe o noua cale, iar rezultatul cercetarilor a fost dintre cele mai surprinzatoare.

Sibiul subventioneaza întreaga organizatie

Imediat autoritatile din capitala au delegat pe dl. judecator de instructie I. Stanescu din capitala sa faca cuvenitele cercetari. D-sa însotit de D. Prim Procuror Radu Pascu si procuror Mardarie au plecat la Sibiu, facând o prima descindere la locuinta d-lui avocat Bidianu, seful organizatiei gardiste, unde au descoperit un senzational material compromitator din care reiese ca fabrica de bani de la Rasinari servea exclusiv scopurilor politice si subversive ale Garzii de Fier. Printre corespondenta confiscata s-au descoperit scrisori ale diferitelor organizatii si în special ale organizatiei de la Iasi în care domnul Banea cerea o suma mai mare de bani, pentru a cumpara o camioneta si a intensifica propaganda în Moldova.

Organele politienesti au operat o serie de arestari si au ridicat întreg materialul compromitator dimpreuna cu aparatele care serveau la falsificarea banilor.

Cercetarile continua cu multa asiduitate si se cauta a stabili ce legatura era între fabrica si organizatiile gardiste si mai ales cantitate de fonduri repartizare acestora.

Valoarea morala a Garzii de Fier

Faptul ca organizatia Garzii de Fier care reusise sa-si creeze nuclee în întreaga tara a fost atât de rusinos prinsa cu mâta în sac a facut o impresie profunda în întreaga tara si o adevarata consternare în fata partizanilor politici. Se stie ca agitatia la tara se facea în numele dreptatii, a cinstei, a onoarei, respectului fata de legile tarii etc., tot atâtea lucruri care se dovedesc ca la Garda de Fier, erau numai vorbe goale si ca de fapt ea urmarea doar puterea, fara sa fie cu nici un scrupul fata de mijloacele întrebuintate în lupta.

Fata de aceste descoperiri guvernul pare dispus sa opereze cu toata strasnicia. Astfel Domnul subsecretar de stat V. V. Tilea a declarat într-un cerc intim, ca fata de gravitatea faptelor comise de unii membrii, Garzile de Fier vor trebui sa fie neaparat desfiintate.

 

În „Chemarea Românilor”, din 6 august 1933:

 

DRAGOSTE DE BANI SI FALSIFICAREA DE BANI

 

„Gazetele au vestit în zilele trecute cum ca trepadusi ai Garzii de Fier au fost prinsi de autoritati falsificând bani. Stim ca acest soi de oameni au început în vremea din urma sa umble prin toate satele noastre fagaduind tot felul de lucruri poporului si cerând pedeapsa cu moartea pentru raufacatori. Suntem tineri care am asteptat o buna bucata de vreme sa ne putem lamuri asupra rosturilor si scopurilor pe care le urmaresc. Propovaduind cu aprindere, dragoste de tara, buna orânduire a ei si stârpire a strainilor, am crezut un timp ca ei sunt de buna credinta. Când am auzit din gazete ca s-au apucat sa lucreze în paguba tarii, falsificând bani, nu putem decât sa vedem ca ne-am înselat si am ajuns sa-i cunoastem. Ei fac parte din ceata jefuitorilor de meserie ai tarii si pentru greaua încalcare a legii pe care au facut-o, noi n-am sfatui guvernul decât sa-i judece dupa felul cum cer ei judecarea unor astfel de fapte: pedeapsa cu moartea. La furci cu falsificatorii de bani!

 

În „Dreptatea”, din 22 iulie 1933, oficiosul Partidului National-Taranesc:

 

GARDA DE FALSIFICATORI

 

„Daca trebuia o proba definitiva pentru clasarea indivizilor care alcatuiesc asa zisa aripa nationalista de dreapta a politicii noastre, iata o avem în urmatorul caz al falsificatorilor de bani de la Rasinari.

În tot locul si totdeauna partidele extremei drepte, extrema dreapta care în fond se compune din bande de huligani si batausi, au uzat de cele mai abominabile, mai înjositoare, mai incalificabile procedee în opera propagandistica a multimilor naive.

Pentru ca în „conceptia” (sic) si „doctrina” (sic) dreptei scopul, care se reduce la însfacarea puterii, scuza murdaria mijloacelor.

Nu poate exista noblete în procedee, în tactica, în metoda si în comportare, acolo unde nu exista noblete în ideal, în scop, în obiectivele urmarite. Cine-ar putea afirma ca ascunde o farâma de noblete în, hai sa zicem, idealul extremismului de dreapta? Cultul fortei brutale în dispretul birjeresc al elementarelor drepturi, nu va constitui niciodata un ideal si o superioritate! Altul este idealul ale carei raze încalzesc sufletul omenirii: un ideal de justitie, de pace si munca constructiva, pentru ridicare tot mai sus pe scara intelectuala a colectivitatilor nationale si prin aceasta a omenirii întregi.

Nu acesta este idealul extremismului de dreapta, îmbratisat de cele mai inferioare exemplare omenesti cu înfumurate gânduri de puteri dictatoriale. Extremismul de dreapta înlocuieste inteligenta cu forta pumnului (care nu distinge pe un intelectual de-un borfas de rând), dreptatea cu arbitrariul, nobilul ideal al pacii si conlucrarii dintre stat si popoare cu dogma obtuza a urii dintre natiuni.

Extremismul de dreapta nu poate fi aprobat de nici un intelectual.

Daca a reusit sa prinda câtiva oameni, aceasta a facut-o în numele unei credinte odios exploatate: credinta nationalista.

Asa a procedat asociatia de conspiratori zisa Garda de Fier. Ea pretinde ca activeaza în numele nationalismului.

În numele nationalismului? Aceasta ipocrizie trebuie demascata în fata opiniei publice. Nationalismul pentru a fi servit nu are nevoie de organizatii oculte, de asociatii secrete si mai ales n-are nevoie de metode ca cele practicate de Garda de Fier. Nationalismul este o credinta care se apara la lumina zilei, deschis, cinstit, sincer.

În nici un caz nu servesti nationalismul prin ordine secrete catre… cuiburi (?!?), catre „batalioane” invizibile si „celule” oculte. Si mai ales prin falsificare de bani ca niste infractori de rând.

Garda de Fier nu este decât o mâna de aventurieri, grupati clandestin pentru cucerirea puterii de stat prin cea mai desantata si mincinoasa demagogie. Asta, în numele ideii nationaliste.

În numele ideii nationaliste? Crezul acesta care e al tuturor fiilor acestui pamânt nu admite asemenea mijloace ca cele uzate de Garda de Fier. Nu admite falsificare de bani.

Descoperirea bandei de la Rasinari pune în adevarata ei lumina Garda de Fier.

Lumea se întreaba: de unde au oamenii acestia bani? Atâtia bani pentru propaganda? Pentru organizare si pentru cumpararea de constiinte? Pentru calatorii, pentru întretinere, pentru masini? De unde?

Descoperirea de la Rasinari indica sursa: falsificare de bani!

Asa lucreaza Garda de Fier. Pionierii Garzii de Fier sunt indivizi care cad sub legile codului penal. Vor sa faca partid politic prin falsificare de bani.

Ce autoritate morala mai au pentru a cere aprobarea maselor? Si înca în numele ideii nationaliste.

Garda de Fier este o garda de falsificatori. Si o garda de falsificatori nu poate vorbi în numele nationalismului!”

 

Si în sfârsit, pentru a nu prelungi peste masura citarea, dam din „Patria”, sâmbata, 22 iulie, 1933:

 

„GARDISTII” SI FALSIFICATORII

 

„Descoperirea de la Rasinari a avut o latura cu adevarat senzationala. Ea trece peste faptul divers, bagatelizat si cotidian, punând într-o amploare si o cruditate sângeroasa toata descompunerea, disolutia si elasticitate morala a celor care pretind ca regenereaza masele prea credule, în cautare de un nou crez. Si spunem: cu adevarat senzationala pentru ca daca ziarele ne-au obisnuit, ultimul timp, sa aflam ca în diverse colturi ale tarii apar mici monetarii clandestine, niciodata patronii ingeniosi si putin cavaleri ai acestei institutii inflationiste certate cu codul, nu s-au dovedit a fi încadrati într-o mai rasarita situatie sociala. La Rasinari eroii nu mai sunt tigani în goana dupa cotcarie, nici simpli certati ai justitiei porniti dupa usoara si meschina lovitura, nici unul din acei eroi care înteleg estetic gustul unei aventuri fructuoase în riscuri grele. Ci este vorba de seful – notati bine – seful Garzii de Fier din Sibiu. Citam dupa un ziar obiectiv si care nu de putine ori a luat sub dezinteresata-i protectie miscarea prozelitilor codrenisti:

„Autoritatile din Sibiu, perchezitionând casa d-lui avocat Bidian, seful organizatiei Garzii de Fier din oras, au descoperit un material senzational din care reiese ca fabrica de monede false de la Rasinari era creata pentru a sustine Garzile de Fier. Între alte documente s-a gasit o scrisoare a presedintelui organizatiei din Sibiu. d. Banea, care de la Iasi, cere bani pentru o camioneta si pentru a intensifica propaganda pentru Garzile de Fier.”

Este clar, nu? O monetarie pentru sustinerea unui partid ce se proclama regenerator al politicii si al moravurilor! Dupa cunoscutele ipostaze de agitatori fara scrupule, de scandalagii si batausi, înca una tot atât de putin onorabila, dar poate si mai culpabila: de falsificatori. Cine ar putea pretinde ca este aici un semn curios si grav al vremii; iar un iubitor de jocuri de cuvinte, ar gasi ca pentru un gardist fie el chiar si de fier – este exagerat sa se faca falsificator. Oricum ar fi cazul de la Rasinari, este extrem de grav. El arunca si o vie lumina asupra resurselor cu care acesti aventurieri se pozeaza când în batausi, când în martiri, îsi întretin o agitata si ambulatorie existenta. Chiar în ceste coloane întrebam uimiti si curiosi de unde au domnii acestia bani? Sa o marturisim sincer, nu asteptam ca raspunsul sa vie atât de prompt, atât de înfiorator, si tocmai de la… Rasinari!” Dr.

Trei saptamâni a durat aceasta odioasa campanie.

În zadar au umblat disperati pe la ziare, ca sa obtina vreo dezmintire, cei trei legionari de elita: Caranica, Sterie Ciumetti si Papanace, care de la 1931, datorita calitatilor lor de clara judecata si de mare sinceritate, traiau zilnic cu mine, împartasindu-se de aceeasi chinuitoare grija si ajutându-mi, pas cu pas, la greaua sarcina a conducerii unei organizatii, pe câmpul de lupta.

Zadarnice sfortari, pentru ca toate aceste infamii care se aruncau contra noastra erau comandate.

Ele nu vor avea decât un singur efect: de a acumula în suflet nedreptate peste nedreptate, calomnie peste calomnie, lovitura peste lovitura, durere peste durere.

Tineretul acesta le-a rabdat toate, a înabusit toate în sufletul sau. Acum însa, dupa atâtia ani, daca as voi sa dau un sfat lumii, as striga: Feriti-va de cei ce rabda!

 

ECHIPA MORTII

 

Dar în fata obstacolelor, loviturilor, uneltirilor, prigoanelor, care ne asaltau de pretutindeni, noi, având sentimentul acesta grozav al singuratatii, al nici unui ajutor la care sa putem alerga, opuneam: hotarârea mortii.

Echipa mortii” este expresia acestor stari de suflet ale tineretului legionar din întreaga tara. Ea însemneaza hotarârea acestui tineret de a primim moartea. Hotarârea lui de a merge înainte, trecând prin moarte.

***

La începutul lui mai 1933, se formeaza o echipa din: preotul Ion Dumitrescu, Nicolae Constantinescu, Sterie Ciumetti, Petru Tocu, Constantin Savin, Bulhac, Constantin Popescu, Rusu Cristofor, Adochitei, Iovin, Traian Clime, Iosif Bozântan, Gogu Serafim, Isac Mihai, profesor Papuc, Radoiu…

Înainte de a pleca sa strabata o jumatate din tara, ei îsi iau denumirea de „Echipa mortii”. De la Iasi a sosit Caprioara. Vor merge cu ea. Au de parcurs: Bucuresti – Pitesti – Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu – Turnu Severin – Oravita – Resita.

Pâna aici vor fi însotiti si de preotul Duminica Ionescu. Apoi Timisoara – Arad si înapoi la Bucuresti. În fata lor sta cea mai mare expeditie legionara. Pleaca cu 3.000 de lei în buzunar pentru benzina si încolo cu ce le va mai da Dumnezeu si oamenii din cale. Merg cu legile tarii în mâna. Vor pastra legalitatea, dar se vor apara în contra masurilor ilegale.

La Tg. Jiu, la Turnu Severin, la Bozovici sunt urmariti si atacati de politie si jandarmi. Ei se aseaza în genunchi în fata revolverelor, cu piepturile deschise, acoperind rotile masinii.

La Oravita sunt asteptati cu mitraliere la marginea orasului si arestati. Dupa o zi, procurorul Popovici le da drumul, negasindu-le nici o vina. Pentru ca ei nu fac nimic, nu vorbesc nimic, nu tin întruniri. Merg si cânta. Atât.

Lumea însa întelege. Îi primeste cu flori. Le da mâncare si benzina pentru masina. Pe unde trec ei ramâne o dâra de entuziasm.

La Resita le ies eu înainte.

Aici trebuia sa tinem întrunire publica. Eram în drepturile noastre. Parlamentar, care avusesem lista în judetul Caras, unde obtinusem 2.000 de voturi, veneam si luam contact cu alegatorii nostri, pentru a le face dare de seama asupra activitatii noastre în Parlament. E legal. E perfect legal. Dar fata de noi, legile nu mai exista.

Nici în vreme de razboi, Resita n-a vazut atâta armata. Ea este adusa din orasele vecine, ocupa oraselul si-l înconjoara de jur împrejur.

Îmi dau seama ca guvernul îmi întindea o cursa.

El ar fi voit ca eu sa încerc o iesire necugetata; sa-mi pierd calmul pentru a prilejui un motiv de reprimare:

– Iata pentru ce oprim pe acesti domni. Iata pentru ce trebuie desfiintati. Pe unde trec, rascoala populatia în contra masurilor noastre de ordine, în contra armatei, a autoritatilor. Vor sa faca revolutie.

O asemenea greseala din partea noastra ar fi fost exploatata si de guvern si de presa jidaneasca. De aceea nu le-am dat acest prilej. Si înecând în mine toata revolta, am ocolit orice ciocnire. Izbânda lor ar fi fost tocmai în aceasta ciocnire. Am preferat sa renunt la întrunire.

***

Echipa a plecat mai departe, a trecut prin Timis-Torontal si a intrat în judetul Arad. Aici, în satul Chier, jandarmii împreuna cu jidanii au rasculat pe tarani, strigând ca au trecut bandele rosii din Ungaria.

Taranii, înarmati cu furci, cu topoare si ciomege, s-au napustit asupra legionarilor. Acestia n-au mai avut timp sa explice cine sunt. Loviturile i-au umplut de sânge. Lui Ciumetti i s-a rupt mâna dreapta, cazând în marginea drumului în nesimtire. Alaturi de el zacea Adochitei. Toti au fost raniti. Apoi au fost arestati, transportati la Arad si introdusi în celule separate, în arestul din acest oras.

Dati în judecata pentru rebeliune, procesul a avut loc peste 10 zile.

Au pledat avocatii din Arad, Mota, Vasile Marin, eu. Au fost achitati cu totii.

Populatia româneasca a Aradului le-a facut o calda manifestatie de simpatie.

În urma acestui fapt, am luat hotarârea sa-i însotesc.

O parte au plecat cu masina, iar eu, însotit de patru dintre ei si de taranul Fratila, am plecat pe jos, strabatând toate satele, pâna în munti, la mormântul lui Avram Iancu, o distanta de 140 km. Taranii m-au primit pretutindeni cu bucurie.

De la Tebea, ne-am despartit. Ei si-au continuat drumul în Hunedoara, iar eu am plecat la Teius.

 

LA TEIUS

 

Aici, tatal meu urma sa tina o conferinta.

Am ajuns seara si l-am gasit plin de sânge, în casa unui taran. Un mare numar de jandarmi se introdusese în sala, lovind lumea cu paturile de arma. Pe tatal meu l-au lovit în cap.

Legalitate! O, Legalitate!

Un parlamentar român, cu imunitati si drepturi garantate merge sa tina o conferinta si reprezentantii fortei publice patrund în sala si-i sfarma capul cu paturile de arma. Tarani, învatatori si preoti sunt cu totii indignati. Am hotarât atunci ca în acelasi loc, peste doua saptamâni, sa tinem o adunare de protestare.

Aici au sosit în ajunul întrunirii „Echipa mortii” cu camioneta, legionari din Cluj si din Bucuresti, dar întrunirea nu s-a putut tine.

Un regiment de infanterie si un batalion de jandarmi au înconjurat Teiusul, oprind intrarea taranilor.

Acelasi lucru ca si la Resita. Am cautat sa ocolesc conflictul, dispunând ca tatal meu si legionarii prezenti sa paraseasca localitatea unde am ramas singur. Caci prezenta unui numar oricât de mic putea da nastere la conflict, pe când prezenta unui singur om în fata atâtor forte nu putea fi prilej de rascoala. Si nici o glorie pentru cei multi daca s-ar fi napustit asupra lui.

Totusi, taranii din Mihalt si jur au încercat sa treaca cu forta podul ocupat de armata.

– Podul acesta, noi, taranii din Mihalt l-am cucerit în lupte grele din mâna ungurilor care îl ocupasera. Astazi nu admitem ca jandarmii români sa ne opreasca trecerea pe el, spuneau acesti viteji si îndaratnici tarani din Mihalt.

S-a încins o lupta care a durat peste doua ore. S-au tras salve de focuri. Un taran a fost ucis, iar din „Echipa mortii”, Tocu, Constantinescu si Adochitei au fost pentru a doua oara grav raniti.

În cursul zilei au fost adusi în Teius întreaga „Echipa a mortii” si alti studenti într-un numar total de 50. Li s-a spus ca vor fi evacuati, dar ca neavând bilete de tren trebuie sa mearga la Alba Iulia pentru a le lua de acolo.

Aici însa, în loc de bilete, s-au trezit cu totii, fara mandate de arestare, introdusi în vestita temnita a lui Horea si încarcerati.

Toate protestele lor au fost inutile. În zadar au demonstrat ca detinerea lor este în afara de orice lege; ca nici un detinut nu poate fi introdus în închisoare fara mandat de arestare; ca autoritatea care i-a introdus acolo calca legile în picioare. La ora 2 noaptea au spart poarta închisorii, s-au încolonat si au plecat toti acasa la procuror. I-au raportat cele petrecute. Acolo, în curte, au ramas pâna dimineata, când, împreuna cu procurorul, s-au întors la arest. De asta data, li s-au lansat mandate de arestare, „pentru ca au fortat poarta închisorii”.

A urmat procesul în care au fost achitati, deoarece fara mandat de arestare ei se aflau detinuti prin calcare legii.

Ei s-au conformat dispozitiilor legale, anuntând procurorul.

Înca o data s-a dovedit în fata justitie ca provocatorii la dezordine nu sunt legionarii, ci însasi autoritatile, care în loc sa apere legile, le calca cu un suveran dispret.

„Echipa mortii”, dupa doua luni de zile, s-a reîntors la Bucuresti. Luptele ei, suferinta la care a fost supusa, nedreptatile, procesele, ranile ei, au rascolit sufletul întregului Ardeal.

Acum, în acest moment, putem spune ca miscare legionara s-a întins în toata tara, cu toata opunerea autoritatilor, cu toata prigonirea.

De acum ne vom opri. Vom începe sa adâncim educatia legionara, prin viata în tabere de munca. Pe cine va putea supara aceasta tacuta activitate, mai ales ca ea depasea cadrul politic?

 

DIGUL DE LA VISANI

10 IULIE 1933

 

Înca din timpul iernii, farmacistul Aristotel Gheorghiu, seful legionar al Râmnicului Sarat, mi-a înaintat un raport în care îmi descria situatia din satul Visani, unde Buzaul se revarsa în fiecare an, nimicind ogoarele bietilor oameni pe o întindere de câteva mii de hectare. Si îmi spunea ca ei ne roaga, satul întreg, sa-i ajutam. Sa ridicam un dig de aparare. Am aprobat. Am luat toate masurile necesare. Am trimis ingineri specialisti. Ne-am facut planuri. Am dat ordin ca legionarii din întreaga regiune sa se prezinte în ziua de 10 iunie 1933 la Visani, când urma sa se deschida tabara de munca. Iata ordinul pe care l-am dat cu acea ocazie:

 

CATRE TOTI SEFII DE CUIBURI SI DE UNITATI LEGIONARE DIN TARA

 

CAMARAZI:

 

„Niciodata nu s-a pus problema luminii mai mult decât în clipa în care omul si-a pierdut vederea.

Tot astfel, în lume, problema constructiei se pune mai puternic în clipa în care omenirea are constiinta clara ca totul în jurul ei se ruineaza.

Când toate se îndreapta încet catre paragina, sufletul omenesc se îndreapta în sens contrar, porneste la contraatac, care se manifesta prin setea formidabila de a cladi din temelie, de a înalta prin munca, de a construi.

În Europa nu s-a pus niciodata aceasta problema a constructiei ca astazi, când epoca razboiului ne-a lasat o ruina si când epoca de dupa razboi ne lasa mai multe ruine, în fiecare zi câte o ruina.

La noi în tara, dupa 15 ani de discursuri pe la raspântii, discursuri umflate dar sterile, de pe urma carora n-au ramas decât ruine, sufletul nostru fuge de vorbe si cauta directie faptei.

Voim si noi sa construim: de la un pod rupt pâna la o sosea si pâna la captarea unei caderi de apa si transformarea ei în forta motrica, de la constructia unei gospodarii taranesti noi, pâna al aceea a unui sat românesc nou, a unui oras, a unui stat românesc nou.

Aceasta este chemarea istorica a generatiei noastre: pe ruinele de astazi sa cladim o tara noua, o tara mândra.

În tara de astazi, poporul român nu-si poate împlini misiunea lui în lume: creator de cultura si civilizatie proprie în rasaritul Europei.

LEGIONARI

Aceste adevaruri m-au îndemnat sa va chem în mijlocul tarii, pe malul Buzaului, pentru a înalta cu propriile voastre brate acel dig urias, care sa va poarte numele de-a lungul deceniilor. V-am chemat pentru ca sa spuneti românilor ca voi sunteti aceia care veti înalta România cea noua.

România cea noua nu poate iesi: nici de la jocul cartilor din cluburi, nici din cafenele, nici din cabareturi si nici din calcâiele roase pe strazile oraselor în plimbari si desfatari ale diferitilor Don Juani.

Ea va iesi din eroismul muncii noastre.

LAMURIRI SI INDICATII

  1. Digul se va înalta în apropierea satului Visani (sudul judetului Râmnicu Sarat), la 6 km nord de statia Faurei, linia Buzau-Braila.

  2. Locul întâlnirii: satul Visani. Toate echipele se opresc în acest sat unde vor intra sub comanda locala.

  3. Data sosiri în satul Visani: 8 si 9 iulie 1933.

  4. Lucrarea se va face în doua etape de câte 30 zile.

Prima etapa:

10 iulie – 10 august 1933.

A doua etapa:

10 august – 10 septembrie 1933.

Ambele echipe vor avea efectivul de câte 500.

Comanda generala o va avea Comandantul legionar din Judetul Râmnicu Sarat, Aristotel Gheorghiu, care se va ocupa cu:

– aprovizionarea

– încartiruirea

– uneltele de lucru

– si cu toate chestiunile ce privesc lucrarea în mare.

Sub comanda lui vor fi: 1. Seful santierului, legionar pe care-l voi fixa personal la începerea lucrului, 2. Seful cartiruirei si aprovizionarii si 3. Comandantul legionar al echipei.

Împreuna vor stabili toate serviciile (aprovizionare etc.) de care se va simti nevoia.

Prima echipa va fi formata din: Braila, Buzau, Râmnicu Sarat, Focsani, Tecuci, capitala, Ploiesti, Ialomita, Dâmbovita, Muscel, Arges, Vlasca, Oltenia.

Basarabia se va prezenta în ziua de 15 iulie, adica cu 5 zile întârziere. Basarabenii vor pleca pe jos din Chisinau, strabatând Gradiste, Comrat, Congaz, Cahul, Colibasi, Reni, Galati. La acest grup se vor afilia legionarii din Cahul, Tighina, Isamil si Cetatea Alba.

F. d. C. din toata tara vor sosi cu prima echipa.

A doua echipa: restul tarii.

Legionarii vor cauta sa aiba asupra lor: haine de lucru, schimburi de rezerva, un hârlet, o patura.

Marsul celorlalte echipe se va face pe jos sau cu trenul, beneficiind de 75% reducere ca excursionisti în grup.

Cinci legionari braileni de isprava vor sosi cu cinci zile înainte, adica în ziua de 5 iulie pentru aranjarea situatiei si a primirii legionarilor. Ei vor fi numiti de catre Comandantul legionar brailean Ion Iliescu si vor lua contact imediat cu comandantul legionar din Râmnicu Sarat, Aristotel Gheorghiu.

Cartierul General unde urmeaza a se anunta plecarile si sosirile: Aristotel Gheorghiu, farmacist, Râmnicu Sarat.

RECOMAND:

a) ordine deplina pe tot parcursul drumului. Daca veti fi provocati, va este interzis a raspunde. Trebuieste scopul atins: ajungerea la destinatie.

Doresc ca toate localitatile prin care veti trece, sate sau orase, sa ramâna impresionate de disciplina, corectitudinea, atitudinea plina de demnitate si buna cuviinta, în toate ocaziile, a legionarilor.

Comandantii echipelor au întreaga raspundere.

b) În satul Visani si jur, va atrag atentiunea ca va trebui sa aveti o purtare exemplara din toate punctele de vedere: prietenoasa cu oamenii si mai ales eroica în directia rabdarii si a muncii.

c) În cazul când elemente dubioase se vor strecura printre legionari, la prima încercare de a iesi din fagasul cel drept, cor fi trimisi acasa si mi se va raporta mie personal.

De altfel, fiecare sef este raspunzator de oamenii lui.

d) Eu voi sosi dupa întrunirea de la Suceava, luni dimineata, în ziua de 10 iulie.

În zorii zilei, înainte de începerea lucrului, veti face slujba religioasa cu toti preotii din jur.

CAMARAZI

Sunteti în ajun de a înscrie o noua pagina în istoria bataliilor legionare.

Tara va va privi din nou ca pe niste eroi, asa cum v-a mai privit de atâta ori, asa acum v-a privit de atâtea ori.

Îndreptati-va deci, cu inima plina de avânt spre câmpul unde va asteapta o munca grea, dar prin care voi veti face o noua jertfa, deci un nou pas catre victoria noastra, catre România Legionara.

Va astept deci, pe toti, pe noul nostru câmp de lupta”.

Bucuresti, 23/VI. 1933

Corneliu Zelea Codreanu

Seful Legiunii

**

La 10 iulie, peste 200 de tineri legionari s-au adunat la Visani, venind pe jos de la Galati, Focsani, Bucuresti, Buzau, Tecuci, Iasi, Braile, sub comanda lui Stelian Teodorescu, Nicolae Constantinescu, Pavaluta, Doru Belimace, Stoenescu si Bruma.

Dar, în loc de a fi primiti cu bucurie, în loc de a li se da ceva de mâncare si un loc de odihna, asa obositi si flamânzi cum au sosit, au fost înconjurati de mai multe companii de jandarmi, atacati cu o brutalitate de fiara salbatica si culcati la pamânt sub lovituri.

Jandarmi erau în asa fel instruiti de ofiteri, din ordinul Ministerului de Interne, unde Dl. Armand Calinescu, dupa propriile sale declaratii, avea un rol precumpanitor în masurile de oprimare si de schingiuire a noastra, încât loveau în acesti copii cu ura cu care ar fi lovit în cei mai mari dusmani ai neamului românesc.

Printre cei raniti si umiliti pâna la ultima limita de umilire au fost legionarii: Stelian Teodorescu, Bruma, Doru Belimace, preot Ion Dumitrescu, Stoenescu, Pavaluta, iar Nicolae Constantincescu a fost pentru a patra oara grav ranit în interval de doua luni.

Vestea acestei nemaipomenite cruzimi împotriva unor tineri care mergeau sa faca un bine si a tuturor ofenselor la care fusesera expusi, s-a întins ca un giulgiu negru peste inimile strivite si pine de îngrijorare ale tineretului întreg, care pentru credinta si dragostea lui de neam se simtea vândut strainului dusman de catre politicienii tarii sale. Am înteles atunci ca toate caile ne sunt închise si ca de acum trebuie sa ne pregatim de moarte.

O stare de apasare generala în care simteam ca se rup toate resorturile rabdarii si stapânirii de sine. Mi-am dat seama ca totul crapa în jurul meu si ca daca, pe deasupra acestora ar mai veni o singura palma, ea ar duce la nenorociri ireparabile. Îmi venea sa strig din adâncul sufletului: Nu mai putem rabda!

În aceasta atmosfera apasatoare, m-am adresat Primului Ministru cu urmatoarea scrisoare publicata în ziarul „Calendarul” din 20 iulie 1933:

 

PRIGOANA ÎMPOTRIVA „GARZII DE FIER”

SCRISOAREA DOMNULUI DEPUTAT CORNELIU Z. CODREANU CATRE D. PRIM MINISTRU AL. VAIDA

 

„D. Corneliu Zelea Codreanu a trimis d-lui Al. Vaida urmatoarea scrisoare:

Domnule Prim Ministru

În urma incidentelor de la Visani, de o gravitate care-mi sângereaza inima, m-am hotarât sa va scriu rândurile ce urmeaza.

Nu ma determina la aceasta nici impulsivitate momentana si nici dorinta dea a-mi vedea publicata scrisoare prin ziare pentru ca sa aplaude prietenii sau pentru ca sa-mi îndeplinesc usor, dupa cum se obisnuieste, obligatiunea formala de protest împotriva infamiei petrecute la Râmnicu Sarat.

Ma îndeamna sa va adresez scrisoarea, constiinta framântata ca aceasta cale pe care ne-asi introdus cu atâta usurinta pentru orice om de onoare, este calea nenorocirilor fatale, nenorociri care nu mai pot fi evitate astazi.

Domnule Prim Ministru.

Martirajul nostru de zece ani trecuti, în propria noastra tara pentru credintele noastre românesti si crestine, nu vi-l voi putea aici descrie în câteva rânduri.

Va voi spune numai ca de zece ani au obosit guvernele României Mari, lovindu-ne. A fost guvernarea liberala si ne-a strivit sub lovituri. A venit d. Goga si ne-a strivit si el în 1926. A venit d. Mihalache si si-a facut si el o glorie pe lânga stapâni straini de a ne lovi barbar, de a ne extermina. A venit guvernul Iorga-Argetoianu care din nou a lovit în noi pâna când a obosit. În sfârsit, ati venit D-voastra, continuând cu loviturile.

Dintre toti acestia, nimeni nu s-a întrebat, Domnule Prim Ministru, daca mai putem suporta nesfârsitele chinuri fizice si morale care de multe ori tindeau sa depaseasca puterile noastre de rezistenta.

În tot acest timp le-am suportat pe toate cu multa tarie. Suntem plini de rani, dar niciodata nu ne-am plecat capul.

Le-am suportat, pentru ca oricât de grele ne-ar fi fost chinurile, ni se respecta sentimentul demnitatii omenesti din noi si onoarea noastra. În ultimul timp însa, sub guvernarea D-voastra, persecutiile si chinurile noastre au intrat în faza cea mai grea.

Cele ce s-au întâmplat la Teius, când tatal meu a fost lovit si umplut de sânge si cele ce s-au întâmplat mai ales la Visani sunt incomparabil mai grave decât toate suferintele noastre de pâna azi. Ele ataca însasi onoarea noastra.

Nu va voi face un expozeu prea larg.

Domnia Voastra va reamintiti desigur ca acum doua luni, când am venit sa va întreb cu ce am gresit noi pentru ca sa meritam prigoana care abia începea, mi-ati spus:

– Pentru ce nu începeti ceva constructiv?

– Domnule Prim Ministru, v-am raspuns, am luat hotarârea ca sa fac un dig pe malul Buzaului. Aveti ceva de obiectat?

– Nu. Foarte bine. Foarte frumos.

Am introdus petitie cu o luna de zile înainte la Ministerul Lucrarilor Publice; am vorbit cu cei mai distinsi ingineri cunoscatori în materie si la 10 iulie trebuia sa înceapa lucrul.

Nu era numai o recreatie tinereasca”; era chemare tineretii noastre în slujba marilor nevoi de fapta sanatoasa. Era o educatie a o mie de tineri în directia constructiva.

Era un îndemn pentru alte zeci de mii de tineri.

Era o scoala pentru marile mase populare care stau ani întregi cu podurile rupte, cu drumurile stricate, asteptând sa vie statul ca sa el faca, atunci când numai într-o singura zi munca lor comuna le-ar putea repara.

Era un îndemn pentru toata tara si un îndreptar pentru acei care îsi pot imagina ca o Românie puternica ar putea iesi din mila altora si nu din munca noastra a tuturora.

În vederea lucrului am trimis înainte cu câteva zile trei tineri distinsi la Visani ca sa se ocupe de încartiruire si aprovizionare. Dar ei au fost ridicati în ziua de 8 iulie, transportati la Râmnicu Sarat, iar apoi legati cu lanturi de mâini, unul de altul, si trimisi acasa ca cei din urma borfasi, în aceasta situatie de batjocorire provocatoare a demnitatii lor de oameni.

Alti doi tineri studenti de la Universitatea din Bucuresti gasiti în orasul Râmnicu Sarat, unde venisera cu atâta dor de munca, au fost prinsi, dusi la politie, insultati în mod trivial, palmuiti de politaiul orasului si de doi comisari – fratii Ionescu – apoi legati cu mâinile la spate si condusi în aceasta situatie la gara, prin mijlocul orasului si apoi cu trenul acasa.

În sfârsit, în ziua de luni, 10 iulie, au sosit în Visani 200 de tineri, studenti în majoritate.

Acolo, în loc de bratele deschise pentru nunele lor intentii, s-au pomenit cu prefectul judetului, procurorul, colonelul de jandarmi Ignat, generalul Cepleanu, locotenent de jandarmi Fotea, mai multe sute de jandarmi cu armele întinse, o companie de infanterie cu mitralierele aranjate pentru tragere si cu somatiunea de a parasi imediat localitatea pe un ton de insultatoare agresivitate cu nimic justificata.

În fata acestei situatii si a tuturor amenintarilor, cei 200 de tineri s-au culcat la pamânt, în noroiul care era de doua palme, în cea mai umila pozitie si au început sa cânte: „Cu noi este Dumnezeu”.

La un moment dat, jandarmii au primit ordin sa sara asupra lor. Au sarit mai multe sute si i-au calcat în picioare, strivindu-le piepturile si capetele cu bocancii, tinerii îndurând într-o tacere de martiri tot acest calvar, fara nici o împotrivire.

În fruntea celor care loveau era procurorul Rachieru, colonelul Ignat, care, cu mâna lui, a smuls parul din capul studentului Bruma si locotenentul Fotea, care a lovit cu pumnii în obrajii nevinovati ai bietilor copii.

La urma, s-au adus frânghii si toti cei 200 au fost legati cu mâinile la spate în mod barbar si tinuti în aceasta situatie, în ploaie, o jumatate de zi.

Între timp a sosit preotul Dumitrescu, pe care procurorul l-a întâmpinat cu vorbele: Ce-i cu tine, ma?

– Sunt preot. Am venit sa fac slujba de începerea lucrului.

– Nu esti preot, esti magar, îi raspunde procurorul. Legati-l imediat cu mâinile la spate.

Preotul a fost si el legat cu mâinile la spate si apoi, împreuna cu toti ceilalti, în aceasta situatie de umilinta, au fost transportati la Râmnicu Sarat si închisi la Legiunea de Jandarmi, unde au fost din nou insultati si chinuiti oribil de procuror, jandarmi si politisti.

Unii au fost scosi lesinati din camerele acelea de chin sau din pivnitele în care erau aruncati si apoi batuti cu râncile.

Dupa patru zile de chinuri, au fost pusi în libertate, negasindu-li-se nici o vina.

Altii, prinsi pe drum înspre Visani, au fost închisi la Buzau si Braila, de unde au fost trimisi, de asemenea cu mâinile legate, acasa. Mai sunt 15 care pâna astazi, sâmbata, n-au sosit înca. Vin pe jos de la Buzau la Bucuresti, din post în post, de patru zile, nemâncati, insultati si palmuiti.

Domnule Prim Ministru

Aceasta nu este o întâmplare izolata, ci ordinul guvernului s-a întins în toate partile.

De doua saptamâni, fara nici o vina – si dovada neclintita de aceasta sunt toate hotarârile justitiei – suntem loviti si insultati la fiecare pas: la Bucuresti, la Arad, la Teius, la Piatra Neamt si la Suceava.

Domnule Prim Ministru

Va atrag atentiunea în modul cel mai cuviincios, ca noi, care cunoastem istoria si care stim jertfele facute de fiecare popor atunci când dorea sa-si rascumpere o soarta mai buna, noi, tineretul de azi al României nu refuzam aceasta jertfa.

Nu suntem lasii care sa fugim de jertfe cuvenita unei alte Românii.

Dar, iarasi va atrag atentiunea, ca eu am facut acestor tineri scoala sentimentului demnitatii omenesti, scoala onoarei.

Noi stim sa murim dupa cum va vom dovedi. Putem fi închisi. Ne pot putrezi oasele în fundul închisorilor. Putem fi împuscati, dar nu putem fi palmuiti, nu putem fi înjurati si nu putem fi legati cu mâinile la spate.

Noi nu ne aducem aminte ca neamul nostru – în trista dar mândra noastra istorie româneasca – sa fi primit vreodata a fi dezonorati.

Sunt pline câmpurile noastre de morti, dar nu de lasi.

Azi suntem oameni liberi, cu constiinta clara a drepturilor noastre. Sclavi nu suntem si nici n-am fost.

Moartea o primim, dar umilinta nu.

Fiti sigur, Domnule Prim Ministru, ca aceste zile pline de umilinta si de nedemnitate nu le putem trai.

Dupa zece ani de chinuri fiti, Va rog, încredintat, ca avem suficienta forta morala sa gasim o iesire onorabila din viata pe care nu o putem suporta fara onoare si fara demnitate.

Primiti, Va rog, sentimentele mele.”

Corneliu Zelea Codreanu

Totusi, chinurile acestui tineret nu se vor sfârsi. Ni se întuneca zarile înaintea ochilor. Alte chinuri, mai mari, ni se pregatesc. Înca nu se terminase bine schingiuirea de la Visani, când am auzit ca I. G. Duca, seful Partidului Liberal, a plecat la Paris. Citim cutremurati în ziarele pariziene, declaratiile facute de acesta: „Garda de Fier” este în solda hitleristilor, guvernul Vaida e slab pentru ca nu ne distruge si ca el, I. G. Duca si cu partidul sau îsi iau angajamentul de a ne pregati moartea, de a ne extermina. În tara, „Viitorul”, oficiosul partidului, se va napusti asupra noastra, pe baza acelorasi argumente: „miscare anarhica”, „miscare subversiva”, „miscare în solda hitleristilor” si în contra guvernului Vaida, pe care îl va acuza de „slabiciune”, de „toleranta”, fata de miscarea noastra, de „cochetarie” cu miscarea noastra: „anarhica” si „vânduta hitleristilor”.

Zilele acestea vom coborî ca neam pe scara celei mai mari umiliri românesti. Doi barbati de stat români, I. G. Duca si N. Titulescu vor aranja cu fata politica a trustului bancherilor jidani de la Paris, interesati pe de o parte la exploatarea nemiloasa a bogatiilor tarii si, pe de alta parte, în a asigura o cât mai fericita situatie coreligionarilor lor din România, venirea la putere a Partidului Liberal.

Aceasta, cu conditia formala cu angajamentul de exterminare prin orice mijloace a miscarii legionare. Bancherilor straini nu le convine o natie româneasca legionara, tânara, puternica, mândra si care sa-i scuipe afara din tara cu toate capitalurile lor de prada.

Si astfel, ca o împlinire a suferintelor de peste zece ani, ni se pregateste, fara a fi cu nimic vinovati, cununa mortii.

***

Sa-mi fie permis ca la capatul acestui sir de lupte sa-mi îndrept gândul catre mama mea, al carei suflet m-a urmarit an cu an si ceas cu ceas, tremurând la fiecare lovitura pe care o primeam si tresarind la fiecare primejdie în care soarta ma arunca.

Perchezitii peste perchezitii, cu procurori si comisari brutali si necuviinciosi i-au tulburat în fiecare an linistea casei, de pe deasupra careia a disparut de mult orice raza de bucurie si de liniste. Rasplata din partea unui neam, înjosit de politicienii sai, pentru o mama care, în cea mai amara privatiune si-a crescut sapte copii în dragostea de tara.

Fie aceste câteva cuvinte un omagiu pentru toate mamele ai caror copii au luptat, au suferit sau au cazut pentru neamul românesc.

 

 

CAMARAZI,

 

Cu aceste ultime povestiri, care încheie volumul de fata, tineretea mea si a multora dintre voi s-a terminat. Pe cararile ei, de acum, nu vom mai trece niciodata.

Daca acesti 14 ani ai tineretii noastre n-au fost prea plini de petreceri si bucurii, o mare multumire îmi lumineaza acum constiinta: o Românie legionara si-a înfipt, ca un pom, radacinile în carnea inimii noastre. Ea creste din dureri si din jertfa si ochii nostri plini de nesat, o privesc înflorind; luminând zarile si veacurile cu stralucirea si maretia ei. Aceasta maretie rasplateste din belsug nu numai micile noastre jertfe, dar orice chin omenesc, fie el cât de îngrozitor.

 

DRAGI CAMARAZI,

 

Voua celor ce ati fost loviti, huliti sau martirizati, va pot aduce vestea, care doresc sa treaca dincolo de valoarea subreda a unei fraze oratorice ocazionale: în curând vom birui.

În fata coloanelor noastre vor cadea toti asupritorii nostri. Sa iertati pe cei ce v-au lovit din porniri personale. Pe cei ce v-au chinuit pentru credinta voastra în neamul românesc, nu-i veti ierta. Sa nu confundati dreptul si datoria crestina de a ierta pe cei ce v-au facut voua rau, cu dreptul si datoria neamului de a pedepsi pe cei ce l-au tradat si pe cei ce si-au asumat raspunderea de a i se împotrivi. Sa nu uitati ca sabiile pe care le-ati încins sunt ale neamului. În numele lui le purtati. În numele lui, deci, veti pedepsi cu ele: neiertatori si necrutatori.

Astfel si numai astfel veti pregati un viitor sanatos acestei natii.

            Carmen Sylva, 5 aprilie 1936.

 

***

 

Al doilea volum va cuprinde: continuarea istoricului miscarii legionare, prigoana, procesul, tradarea – precum si consideratiuni asupra problemelor sociale si statale în România si asupra omului nou: legionarul.

 

DESTINUL SCRIERILOR LEGIONARE

 

În „Carticica Sefului de Cuib”, tiparita din nou în toamna anului 1940, am semnat un „Cuvânt Înainte”, în care spuneam ca cei ramasi în viata nu ne vom abate de la învatatura Capitanului. Ca semn neîndoielnic al nezdruncinatei noastre hotarâri de a nu altera bazele doctrinare sau de organizare ale Legiunii, am stabilit ca formula salutului „Traiasca Legiunea si Capitanul” se pastreaza neatinsa.

Prin aceasta enuntare voiam sa spun legionarilor ca Corneliu Zelea Codreanu nu pate fi îndepartat din preocuparile noastre zilnice, venerându-l numai ca figura istorica, cum se întâmpla cu toti marii barbati care au savârsit fapte de seama în viata unui neam. Capitanul nu e o realitate a trecutului; el îsi afirma prezenta constanta în actiunile noastre. El ne inspira în fiecare moment al propriilor noastre deciziuni, el ne admonesteaza când facem lucruri neconforme cu conceptia lui si el ne bucura si ne aproba când actionam în stilul lui. Cu Capitanul întretinem un permanent dialog. El interpreteaza mai bine ca noi însine vrerea natiunii. În fond, el conduce miscarea sau daca miscarea s-ar conduce altminteri de cum gândeste el, nu mai e miscare. El este si energia care împrospateaza permanent energiile noastre slabite de lupte, privatiuni, deceptii si închisori.

Capitanul n-a murit si nu poate muri! Desi el nu mai e cu trupul între noi, nu e mai putin viu între noi. E o chestiune pe care oamenii straini de universul nostru legionar nu o pricep. Capitanul e viu în mijlocul nostru nu în sens speculativ si teoretic, nu pentru a întrebuinta un anumit fel de a vorbi în raport cu cei disparuti, nu ca imagine, simbol sau expresie, ci viu pe plan sufletesc în sens concret, viu ca forta spirituala care ne domina si ne copleseste, ne smulge din apatie si ne antreneaza în lupta.

Capitanul nu are nevoie de un „cult” pentru a-i întretine amintirea; el îsi întretine cultul din propria lui energie si, pe deasupra, ne mai da si noua puteri ca sa putem rezista tuturor suferintelor si prigoanelor. Când suntem obositi, el ne învioreaza, când suntem chinuiti, el ne mângâie si când suntem încoltiti de dusman, el ne da putere sa rezistam. El a creat un exemplu de demnitate omeneasca, de justa interpretare a relatiilor dintre individ, neam si Dumnezeu, care se actualizeaza cu o putere elementara în propriile noastre suflete. El e steaua polara care calauzeste lumea noastra. El e aluatul pe care trebuie sa-l punem în fiecare framântatura de a noastra, daca vrem ca actiunile ce le savârsim sa dea roade legionare. Capitanul nu e omul care a trait între anii 1899 si 1938, nu e un capitol închis de istorie, ci o realitate „hic et nun”, care îsi manifesta prezenta activa în Legiune. El e izvorul de lumina care pune în miscare moleculele sufletului nostru pentru a reconstrui zi de zi organismul legionar în suferinta din cauza loviturilor si prigoanelor. Asa se explica de ce si scrierile legionare, fie ale Capitanului, fie acelora care i-au interpretat cu fidelitate gândurile, au fost persecutate si arse pe rug la rând cu trupurile martirilor nostri. Cuvintele Capitanului au inspirat tot atâta groaza dusmanului ca si luptatorul viu, prin marea lor putere de convingere si propagare. Scrierile legionare sunt o dinamita spirituala, pentru ca se conjuga permanent cu aceasta miraculoasa prezenta a Capitanului în mijlocul neamului nostru. Cine citeste un rând de-al Capitanului simte cum i se încalzeste sufletul si cum se transfigureaza sub influenta cuvintelor lui rascolitoare. De aceea ura tuturor regimurilor s-a manifestat cu egala înversunare si împotriva oricarui semn care ar putea perpetua imaginea lumii legionare între noile generatii. Cu o consecventa feroce au confiscat si distrus cartile legionare, martisoarele, camasile verzi si orice marturie ramasa de la martirii nostri. Nici parastasele nu mai erau îngaduite, nici botezurile cu numele de Corneliu, considerându-se subversive. O perfecta continuitate leaga regimul antonescian de regimul carlist si regimul comunist de primele doua, în privinta felului cum au tratat opera scriitorilor legionari.

Ne aducem aminte cei care am trecut prin prigoana carlista ce soarta au avut cartile legionare. A poseda un rând de la Capitan echivala cu un atentat contra Sigurantei Statului si era aspru pedepsit. Cartile confiscate în timpul descinderilor au fost prefacute în cenusa. Statul Infamiei si al Crimei, patronat de Regele Carol si pazit de aparatul politienesc al lui Armand Calinescu, vedea în orice pagina lasata de la un legionar un inamic de temut, capabil sa aprinda din nou în suflete flacara credintei legionare, pe care ei o voiau înmormântata pentru totdeauna sub lespedea de la Jilava.

Dar n-a fost asa! Dupa doborârea regimului carlist, cartea legionara a iesit triumfatoare la lumina. Scrierile legionare au fost imprimate în totalitatea lor în cele cinci luni de libertate de care s-a bucurat poporul român sub regimul national-legionar. O avalansa de lucrari legionare au inundat atunci toate satele si orasele României. Din nou slova de foc a Capitanului a patruns pâna în cele mai îndepartate catune ale tarii; asigurând unitatea si continuitatea între generatia creatoare a miscarii si tineretul care în acel scurt rastimp s-a încadrat cu zecile de mii în Legiune. Citite cu înfrigurare si durere, într-o perioada în care întreaga natiune vibra de elan, aceste carti au constituit hrana spirituala a neamului nostru în grelele încercari ce au urmat. Presimtind parca scurtul ragaz de libertate de care ne vom bucura, Petrascu, secretarul general al miscarii si Vasile Posteuca, seful serviciului de propaganda, într-un ritm halucinant au multiplicat si raspândit toate lucrarile mari si mici, ramase de la Capitan si de la ceilalti condeieri ai Legiunii.

Aceasta epoca de libertate nationala pentru poporul român într-adevar nu a dainuit mult. Dusmanii stateau la pânda si, profitând de orgoliul bolnavicios al Generalului, s-au reconstituit în spatele lui si l-au împins la nelegitimul act a atentatului contra Statului National Legionar. Odata cu încarcerarea a mii de legionari si asupra scrierilor legionare s-a abatut o noua prigoana. Literatura legionara a fost decretata subversiva si urmarita cu sete de organele regimului. Din nou, posesiunea unei carti legionare expunea la grave pedepse pe posesorul ei. Din nou, numele Capitanului nu mai era îngaduit sa apara în publicatii, decât pentru a fi insultat. Generalul Antonescu, obsedat de sângele nevinovat ce l-a varsat în ianuarie, vedea în orice manifestare legionara o amenintare pentru regimul sau tiranic.

Furai distructiva a lui Antonescu nu s-a marginit la tara. Cum o parte din capeteniile legionare se refugiasera în strainatate, era de presupus ca vor încerca sa publice texte legionare în aceste tari. Pentru a împiedica imprimarea si difuzarea de carti legionare în Europa, Antonescu a intervenit la guvernul german, solicitându-l ca în toate tarile în care îsi exercita dominatia sau numai influenta. sa interzica publicarea lor cu ajutorul cenzurii sau prin mijloace diplomatice.

Mussert, seful Partidului National-Socialist Olandez, citise cartea Capitanului în editia germana, si parându-i-se de mare interes, a dat dispozitie sa fie tradusa în olandeza si publicata. Când cartea trebuia sa ia drumul tipografiei, un ordin de la Berlin interzice publicarea ei.

În Spania, Radu Ghenea tradusese cartea Capitanului si gasise si o editura sa o publice. Aflându-se la Bucuresti, Antonescu face presiuni la Madrid, atât prin reprezentantul sau, cât si via Berlin, prin ambasada germana, ca sa se suspende tiparirea cartii, iar daca a aparut între timp, sa fie confiscata. Guvernul spaniol a avut demnitatea sa nu se supuna acestor presiuni.

Dl. Mihail Sturdza, în timpul surghiunului sau din Danemarca, a scris o carte asupra responsabilitatilor razboiului, „La Bete sans Nom”, destinata în mare parte publicului francez. Cea mai mare parte a acestor carti a fost confiscata de politia germana înainte de a ajunge la Paris, pentru a face pe placul lui Antonescu.

În comunitatea legionara de la Rostock, foarte putine lucrari au putut fi reproduse. Am stat permanent sub teama unei reactii a Gestapo-ului, care putea fi alarmat de la Bucuresti. La Rostock s-au multiplicat „Carticica Sefului de Cuib”, „Însemnarile de la Jilava”, o brosura despre Grigore Pihu, scrisa de Papanace, iar Nicolae Petrascu a scris „Din Viata Legionara”. S-au scos apoi trei numere din revista „Axa”, condusa de Paul Costin Deleanu. Aceasta e tot ce s-a putut publica în patru ani de surghiun în Germania. Foarte putin în raport cu marile posibilitati de le-ar fi avut acest grup puternic de peste 400 legionari.

Dupa 23 august 1944, ni s-a restituit în Germania libertatea de ane afirma pe plan publicistic. Profesorul Sixt, care conducea sectiunea culturala din Ministerul de Externe, ne oferise toate mijloacele ca sa tiparim carti, dar numeroasele probleme care ne asaltau la Viena, frontul, refugiatii, armata nationala si apoi retragerea în interiorul Austriei, ne-au împiedicat sa dam drumul la vechile lucrari, asa cum am fi dorit, si la altele noi care se gaseau în cartoane. De abia am putut scoate numere din „Cuvântul” si am multiplicat strictul necesar pentru organizatie, „Carticica Sefului de Cuib” si „Cartea de Cântece”.

În cursul anilor de nesiguranta care au urmat îndata dupa razboi, s-au pierdut multe carti legionare din putinele care mai ramasesera în posesiunea camarazilor, si, în afara de aceasta, s-au pierdut manuscrise pretioase, ca de pilda doua volume de amintiri ale lui Corneliu Georgescu, un manuscris al meu cu povestirea prigoanei din 1938 si multe caiete cu însemnari apartinând altor legionari.

În tara s-au repetat scenele de vandalism, dupa invazia armatei bolsevice. Cartile care mai scapasera din reteaua perchezitiilor antonesciene au fost confiscate de politia noului regim si arse. Represiunea vestigiilor de viata legionara a mers atât de departe sub comunisti, încât numai pronuntarea numelui de legionar într-un cerc de cunoscuti expunea pe imprudent la pedepse foarte grave. Obsesia lui Carol, obsesia lui Antonescu, a devenit acum obsesia comunistilor. În timp ce în gazetele, revistele si lucrarile istorice oficiale ale partidului, numele Capitanului si toate evenimentele relationate cu miscarea sunt supuse celor mai grosolane deformari, nu se îngaduie nici cea mai nevinovata manifestare legionara, nici aceea de a afirma în public numele organizatiei.

Facând o paranteza necesara, constatam ca comportamentul comunistilor, de când sunt la putere, contrasteaza violent cu ceea ce se întâmpla în România vechiului regim referitor la scrierilor lor. Comunistii erau prigoniti, partidul lor interzis, foile lor de propaganda confiscate, dar nu s-a pomenit sa se extinda prigoana la lucrarile lor doctrinare clasice. Gaseai pe Marx în orice biblioteca, filosofia lui era dezbatuta de la catedra, iar în librarii puteai sa-ti procuri o multime de opere care priveau revolutia din octombrie si tot ce a urmat dupa aceea. Nu ideile comuniste erau interzise în România, ci organizatia care voia sa le dea circulatie revolutionara si politica. Sub regimul actual nu e îngaduita sa se manifeste nici o idee care ar contrazice sistemul de gândire marxist si, chiar mai putin decât atât, care nu ar deriva din structura lui. De ce acesta discriminare? Daca sistemul comunist reprezinta un progres în istoria omenirii, ce mai au ei cu niste oameni care au murit demult, dar ale caror scrieri sunt indispensabil sa fie cunoscute de cercetatorii acelui trecut?

În Europa occidentala, nesupusa dominatiei comuniste, legionarii gasesc o alta situatie. Pentru întâia oara se bucura de libertatea de a-si manifesta gândurile si de a publica scrierile lor. Trebuie sa aducem acest omagiu occidentului democratic, recunoscând ca libertatea de constiinta si de expresie în aceste tari e o realitate constitutiva a vietii publice. Sub presupusa protectoare a Garzii de Fier, Germania national-socialista, cartile noastre nu au putut sa apara în nici o tara europeana afara de Spania.

Miscare foloseste acest climat de libertate pentru a reimprima cartile legionare, aflatoare doar în câteva exemplare si amenintate sa dispara. Începând cu anul 1951 se formeaza la Salzburg o echipa de tipografi legionari care se pun pe treaba cu elan si în decurs de trei ani savârsesc minunea de a reproduce aproape toate textele legionare clasice. Primul gând pentru realizarea acestei lucrari memorabile îi apartine lui Traian Golea. Rasfoind printre hârtiile aflate în locuinta din Ignatz Harrerstrasse 75 din Salzburg, unde în afara de el mai împartaseau acelasi acoperis si alti legionari, a dat peste niste pagini batute la masina în copie si prinse cu o capsa. Uitându-se mai bine, a vazut ca aceste pagini formau o brosura, „Din Lumea Legionara”, a lui Victor Puiu Gârcineanu. Înfatisarea brosurii era jalnica. Atunci si-a dat seama de dezastrul cartilor legionare si de iminenta primejdie ca si putinele exemplare ce se mai gasesc în strainatate sa dispara sau sa se perpetueze sub aceasta forma lamentabila. Un sentiment de mila, unit cu o adânca veneratie pentru scriitorii martiri ai Legiunii, l-a determinat sa se apuce sa studieze chestiunea reproducerii în masa a cartilor legionare. A vorbit cu Traian Borobaru, care nu numai ca a fost entuziasmat de idee, dar i-a si oferit mijloacele materiale ale Legiunii, pentru a grabi ritmul de scoatere a cartilor. Mii de pagini sunt batute la masini si apoi trase la multiplicator în casa din Ignatz Harrerstrasse 75. Cartile legionare vad din nou lumina zilei si patrund din nou în circuitul culturii nationale. Si din punct de vedere financiar, întreprinderea a fost un succes, caci încasarile realizate din vânzarea cartilor în exil au depasit cheltuielile. Aceasta isprava prodigioasa poarta numele de „Colectia Omul Nou”, voind sa se arate si prin numele ei ca echipa de la Salzburg, când a dat aceasta batalie de însemnatate decisiva pentru perpetuarea patrimoniului spiritual si cultural al miscarii, a fost însufletita de viziunea „omului nou”.

Se cuvine cu acest prilej sa pomenim si pe acei camarazi care au colaborat la aceasta lucrare, muncind cu drag ori de câte ori aveau un moment liber, noaptea, duminicile si sarbatorile. În primul rând e Spiridon Neata, care a si luat conducerea întreprinderii în anul 1952, dupa ce Golea a parasit orasul Salzburg; apoi Vasile Simian, care s-a specializat în multiplicatul la masina, Sandu Marin, Victor Voina si Mos Câlniceanu, care dupa ce munceau toata ziua în ateliere, veneau seara si îi ajutau pâna noaptea târziu. Chiar de la început, de când Golea a început actiunea, a fost prezent si legionarul Vasile Cretu din Banatul sârbesc. Nu trebuie uitat nici ajutorul lui Pitt Moraru, Traian Puiu si al lui Dr. Ioan Fleseriu.

La a XXX-a comemorare a mortii Capitanului, Colectia „Omul Nou” ofera legionarilor si tuturor românilor lucrarea de capetenie a întemeietorului miscarii, Corneliu Zelea Codreanu, „Pentru Legionari”, în reproducerea fidela a editiei prime, aparute la Sibiu în anul 1936. S-a reimprimat vechea lucrare din dorinta de a nu pierde textul princeps, care a devenit o raritate si e amenintat sa dispara. E o noua vrednicie a aceleiasi echipe de legionari care si-au facut o datorie de constiinta din salvarea patrimoniului cultural al miscarii.

Fie ca aceasta fapta înaltatoare sa devina pilda rodnica pentru toti legionarii, pentru ca, ori de câte ori dusmanii vor cauta sa distruga scrierile înaintasilor nostri, ei, cu munca si sacrificiile lor, sa refaca pierderile suferite, asigurând perpetuarea în lume a cartii legionare-martire.

Horia Sima

Cuprins - Capitolul anterior