LEGIUNEA  SI  TINERETUL

 

...Tinerimea romana, prin tot ce are mai nobil si mai viteaz, sta de veghe in jurul tronului, al Bisericii, mosiei si familiei...
Dar mai este o tinerime:
  • O tinerime care se uita la cer. Care stie sa puna mana sanatos si pe carte si pe plug si pe arma si la tejghea.
  • Care stie sa respecte ce este sfant in tara aceasta si sa-si puna pieptul zid pentru apararea ei.
  • Care stie sa intinda o mana loiala prietenului, si sa loveasca pe dusman si sa scuipe in ochi pe imbecili si pe perversi.
  • Aceasta este scoala Legiunii si a Garzii de Fier.
(Din manifestul adresat absolventilor de liceu cu prilejul organizarii marsului din Basarabia in iulie 1930)

Corneliu Zelea Codreanu

 

TINERETULDumnezeu vrea sa puna tineretului celui nou in fata, toate durerile posibile spre a se invrednici de mantuirea natiei romanesti. Dupa cum le-a pus pe umeri insusi Fiului Sau, spre mantuirea lumii...

...Pasiti cu inima stransa de durere pe sub furcile umilintei pe care, spre a va dezonora, vi le-au intins acesti dusmani, nu parinti ai vostri.
Aceasta nebanuita de nimeni manifestare colectiva a tineretii romanesti, a fost o izbucnire vulcanica pornita din adancurile natiei...

...Pentru a o mia oara, rasa aceasta, a pamantului, ameninta de atatea ori in decursul veacurilor, isi arunca tineretul in fata primejdiei, spre a-si salva fiinta...

Misiunea acestei lupte este incredintata tineretului roman, care daca vrea sa raspunda acestei misiuni istorice, daca vrea sa mai traiasca, daca vrea sa mai aiba tara, trebuie sa se pregateasca si sa-si adune toate puterile pentru a duce lupta si a birui ...

Sunt chemari, sunt indemnuri, sunt porunci mute pe care numai tineretul le aude si le intelege, pentru ca numai lui i se adreseaza. Fiecare generatie cu misiunea ei in lume.

Un tanar, mai mult ca oricine, are privilegiul de a-si putea fixa o atitudine politica eroica si nobila, deoarece la el invelisurile acelea de suprafata - orgoliul, egoismul, scepticismul, lipsa de ideal - sunt adesea absente sau apoi foarte volatile si permeabile, astfel incat nu izbutesc sa inchida ermetic profunzimile sufletesti de eroism, de abnegatie, de dragoste si ideal. La cel mai in varsta, invelisurile acestea de suprafata adesea se tabacesc, cresc in adancime  si nu numai ca izoleaza cu totul samburele sufletesc al puritatii de simtire, al eroicului, al spiritualului, dar il pietrifica, il usuca, transformand pe omul sufleteste viu intr-o iasca vesteda si uscata pana in inima. De aceea, nadejdea innoirilor si inaltarilor se indrepta in randul intai spre tineret, spre energiile  proaspete si capabile de transformare eroica. 

Nu sa ajungi puternic te pregateste, ci drept. Nu pentru binele tau sa lupti si sa muncesti, ci pentru binele si salvarea neamului tau. Nu singuratic, inchis in turnul egoismului tau, ci inmanunchiat cu cei de-o seama cu tine in slujba neamului soldat viteaz in serviciul comandat al cauzei nationale.

Se da astazi o lupta pe viata si pe moarte intre lumea veche si legiunile tinere ale luminii. De o parte cei care si-au uitat originile, si-au renegat credintele, si-au tradat increderea pusa in ei, beneficiarii vietii materiale, de cealalta parte oastea fara nume a tineretului, legiunile verzi ale increderii in virtutile neamului, vitejii care pregatesc o viata noua in tara noua, cu pretul libertatii si de multe ori al vietii lor.

Paseste hotarat si goneste de la tine toata ispita si toate puterile raului. Sfarma cu pumn viguros plasa minciunii, alunga pofta de viata ieftina, ocoleste mirajul si artificialitatea vietii de strada. Munceste si crede. Aminteste-ti ca esti venit aici sa te indrepti nu sa te pierzi. In tine si in camarazii tai se afla samanta zilei de maine. Faceti-o sa rodeasca prin munca apriga, prin jertfa si prin lepadarea de sine.

Neincetat, indarjit, cu puteri reinnoite, in slujba aceleiasi idei: NEAMUL.

Onoare studentimii, care pentru credinta ei, infruntand atatea lovituri, a dat exemplu de vointa colectiva nemaiintalnit in istoria universitatilor din lumea intreaga. In nici o tara nu s-a vazut ca studentimea, unita intr-un singur suflet, asumandu-si toate responsabilitatile si toate riscurile, sa poata mentine grava generala timp de un an de zile, pentru a-si impune credintele, urmarind prin demonstratia ei, trezirea la constiinta a natiei intregi, fata de cea mai grea problema a existentei sale.
Este o pagina frumoasa, o pagina eroica scrisa cu suferinta acestei tinerimi in cartea neamului romanesc.

Stand pe linia crestina, spirituala, noi, tineretul legionar, suntem preocupati in primul rand sa cucerim marile insusiri nationale sufletesti si trupesti, calitatile alese ale omului romanesc, cerute de marirea si de slava destinului sau.