Cazul I. Gh. Duca

Reveniti pentru dezvaluiri de ultima ora !
Cititi pentru a cunoaste Istoria Romanilor !
 
I. Gh. Duca - prim ministru roman pesepsit cu moartea de legionari prin impuscare. Executia a avut loc pe peronul garii Sinaia - anul 1933.
 

ISTORIC

Vara 1933
I.G. Duca fruntas liberal, in vizita la Paris, face niste declaratii gazetelor parisiene: Garda de Fier este in solda hitleristilor; guvernul Vaida este prea slab si nu o poate distruge; dar el, Duca, cu partidul liberal, isi iau angajamentul de a o anihila daca vin la putere. In acelasi timp, Titulescu, Ministrul de Externe al Romaniei, notifica Ambasadorului d’Omersson iminenta disolvare a Garzii de Fier. Este evident ca existau presiuni din afara prin Titulescu, omul apropierii de Rusia Sovietica, Pentru distrugerea Miscarii Legionare.

Iulie-August 1933
Isbucneste o noua campanie de presa, intretinuta de ziarele din Sarindar. Miscarea este acuzata de “fabrica de bani falsi la Rasinari”; apoi ca Legiunea ar fi in slujba strainilor; Miscarea ar fi finantata atat de Hitler cat si de Mussolini; mai era finantata de evrei, de Elena Lupescu si chiar si de Moscova. Un val de calomni care de care mai murdare. Ele erau patronate, intre altii, de Viorel Tilea, Subsecretar la Presedentia Guvernului si Victor Iamandi. Miscarea nu se poate apara. Niciun ziar nu ii publica desmintirile de frica represaliilor guvernului.

Vara 1933
Titulescu, promotor cu Benes, al politicii de apropiere a Europei de Rusia Bolsevica, face presiuni ca iscarea Legionara sa fie distrusa deoarece se opunea acestui proiect politic. El sustinea ca puterile occidentale nu vedeau cu ochi buni progresele ce le face miscarea in opinia publica Romaneasca . Trebuia oprita cu orice pret. “Viitorul”, gazeta liberala, lanseaza atacuri violente contra lui Vaida, ca ar fi prea moale in represiunea contra legionarilor.

7 Octombrie 1933
Vaida e silit sa isi dea demisia si duca e insarcinat cu guvernul si pregatirea noilor alegeri la 20 Decembrie.

22 Noiembrie 1933
Duca isi tine angajamentele. Este ucis la Constanta studentul Virgil Teodorescu de un politist care trage in el pe la spate, in timp ce lipea afise electorale. Nici o actiune juridica nu s-a intreprins contrra ucigasului. Din contra. Agentul e ridicat in grad si trimis in alta regiune, pentru a i se pierde urma.

28 Noiembrie 1933
Este impuscat de politie legionarul Nita Constantin, sofer de meserie, pentru ca a aruncat o paine unor tineri baricadati in caminul lor studentesc din Iasi, unde protestau, in aceasta forma contra ilegalitatilor savarsite de guvernul Duca. ca si in cazul precedent, nu s-a deschis nici o urmarire judecatoreasca.

4 Decembrie 1933
Corneliu Codreanu acuza public, printr-o circulara, pe I. G. Duca, Titulescu, Iamandi, Inculet, Victor Antonescu, Valer Roman, Gen. Dumitrescu, Comandantul Jandarmeriei, Eugen Cristescu, directorul Sigurantei, ca fiind vinovatii principali ai represiunii salbatice, dezlantuita contra Miscarii Legionare si membrilor ei.

9 Decembrie 1933
Este ucis in bataie de jandarmi, in jud. Vlasca, taranul Nicolae Blaianu, pentru ca facea propaganda legionara, in vederea alegerilor in satul sau. Ucigasii, ca de obicei nu au avut nimic de suferit.

10 Decembrie 1933
Cu toate violentele guvernului, legionarii, reusesc sa depuna listele electorale in 66 de judete. De frica ca miscarea sa nu se afirme prea puternic in alegeri, asa cum se prezicea, si conform angjamentelor luate in strainatate, I. G. Duca, printr-un jurnal al Consiliului de Ministri, disolva Miscarea Legionara. Act inconstitutional. Se ordona arestarea imediata a tuturor legionarilor.

10-11 Decembrie 1933
Se savarsesc arestari masiva in toata tara. 12.000 de legionari sunt arestati fara mandate si trimisi in inchisori si lagare de concentrare. Este o adevarata sechestrare in masa a cetatenilor romani, pe care o realizeaza guvernul liberal. La Jilava sunt concentrati intelectualii legionari.

Decembrie 1933
Sunt ucisi de politie: Toader Toma, croitor, Gh. Bujgoli, colonist macedonean din Dobrogea, Fardea si Gh. Negrea din jud. Severin.

20 Decembrie 1933
Cum era prevazut alegerile sunt castigate de liberali.

26-27 Decembrie 1933
Odata alegerile trecute si castigate de Duca, legionarii sunt eliberati din inchisori. Deci nu erau periculosi pentru ordinea statului ci pentru rezultatul alegerilor. Mota si Marin cer si obtin de la comandantul inchisorii Jilava, un document unde se recunoaste juridic ca detentia lor a fost un sechestru in toata regula. Cu acesta, pe cai juridice, vor cere raspunderi guvernului.