LEGAMINTE LEGIONARE
Legionarul nu face juramant.

El face trei legaminte.
Primul legamant, in fata sefului de cuib si a camarazilor. Este o manifestare a dorintei de a deveni legionar.

Al doilea legamant se face dupa 2 - 3 ani de lupta, in fata sefului politic judetean si a intregii conduceri, in grup de cel putin 50, cu solemnitate deosebita.

Al treilea legamant, se face in fata Sefului Legiunii dupa 4 - 5 ani de lupta - Vechiul legamant al sacusorului cu tarana.

INTAIUL LEGAMANT


In mijlocul cuibului, cu bratul drept intins si tinand strans in mana panza micului drapel.

Camarazi,


1) In fata sefului de cuib si a voastra, cu mana pe acest drapel, declar ca doresc sa devin legionar.
2) Cunosc cele trei examene pe care trebuie sa le dau: al suferintei, al primejdiei si al credintei.
3) Voi fi alaturi de voi si in ceasuri bune si in ceasuri grele. Puteti conta deci pe inima si pe bratul meu.
4) Voi fi disciplinat de buna mea voie, convins ca disciplina este legea fundamentala a oricarei organizari.
5) Ma voi feri de a vorbi pe la spate pe camarazii mei sau de a critica ordinele si dispozitiile primite, acestea ducand la neintelegere, viata grea, dezbinare.
6) Din primul moment tin sa declar: nu voiesc nimic pentru mine, nu urmaresc si nu voi urmari sa fac afaceri pe spinarea miscarii sau sa-mi creez situatii. Stau la postul ce mi se va incredinta atata vreme cat Seful meu va crede ca pot fi de folos.
7) Nu va face nici un fapt care sa ma dezonoreze pe mine sau miscarea.
8) Voi fi totdeauna corect si ma voi purta cu multa bunavointa fata de toti.
9) Voi fi insa mandru in vremuri aspre, in fata vrajmasului.
10) Daca voi gresi, voi primi pedeapsa cu seninatate. Stiu ca legionarul cand greseste plateste: raspunde, nu fuge de raspundere. acesta este legamantul meu in fata voastra si in fata acestui mic drapel al cuibului nostru.


AL DOILEA LEGAMANT


Se face in fata sefului politic judetean, cu deosebita solemnitate:

Camarazi,

am strabatut un drum lung in viata legionara. Cunosc deci toate indatoririle, toate greutatile. De acum ma simt in stare sa devin legionar.

Ma leg in fata sefului nostru si a voastra, de a lupta pentru triumful Romaniei Legionare, in care cred ca in lumina ochilor. Dumnezeu sa ne dea binecuvantarea Lui.

Se repeta de toti cu glas tare, dupa seful judetean.

 

Inapoi

AL TREILEA LEGAMANT

Ramane vechiul legamant cu sacusorul in fata Sefului Legiunii.

acest legamant a consta din 5 intrebari si raspunsuri, anume:

1. Te legi ca pentru Dreptatea Patriei primejduite sa infrangi toate dorintele si interesele tale personale?

- Raspunsul: Da!

2. Recunoscand ca stapanirea jidanilor asupra noastra ne aduce pieirea sufleteasca si nationala, te legi frate cu noi sa lupti pentru apararea, curatirea si dezrobirea pamantului stramosesc?

- Raspuns: Da!

3. In aceasta lupta te vei supune Legiunii arhanghelul Mihail?

- Raspuns: Da!

4. Vei purta aceasta tarana cu evlavie la pieptul tau?

- Raspuns: Da!

5. Si nu vei pleca dintre noi?

- Raspuns: Nu voi pleca!

Dupa ce fiecare individual trece si raspunde la aceste intrebari, capata sacusorul de piele legat cu snur de matase.(Sacusorul cu tarana contine pamant amestecat din tarana adunata din locurile istorice ale tarii)

 

Inapoi

 JURAMANTUL LEGIONARILOR MOTA SI MARIN

JUR

in fata lui Dumnezeu,

In fata jertfei voastre sfinte pentru Hristos si Legiune.

Sa rup din mine bucuriile pamantesti,

Sa ma zmulg din dragostea omeneasca,

SI pentru invierea neamului meu,

In orice clipa,

Sa stau gata de moarte,

JUR !

Inapoi

JURAMANTUL CADRELOR LEGIONARE

Iubiti Camarazi,

Ori de cate ori am fost in fata unei jertfe legionare, mi-am spus: ce ingrozitor ar fi ca pe sfanta jertfa suprema a camarazilor sa se instituiasca o casta biruitoare careia sa I se deschida portile catre viata afacerilor a loviturilor fantastice, a furturilor, a imbuibarilor, a exploatarii altora.

Deci au murit unii, pentru ca sa slujeasca poftelor de imbogatire, de viata comoda si desfranare a altora!

Iata, acum ne-a adus Dumnezeu aici, in fata celei mai mari jertfe pe care putea sa o dea Miscarea Legionara. Sa punem inima, fruntea si trupul lui Mota si a camaradului sau Marin temelie Natiunii Romane.

Fundament peste veacuri pentru viitoarele mariri romanesti.

Sa punem deci pe Mota si Marin baza viitoarei elite romanesti, care ea, va fi chemata sa faca din neamul acesta ceea ce deabia indrazneste mintea noastra.

Voi, care reprezentati primele inceputuri ale acestei elite, sa va legati prin juramant, ca va veti comporta in asa fel incat sa fiti cu adevarat inceputul sanatos, de mare viitor al elitei romane, ca veti apara intreaga Miscare Legionara, ca ea sa nu alunece pe cai de afaceri, de lux, de trai bun, de imoralitate, de satisfactie a ambitiilor personale sau poftelor de marire omeneasca.

Veti jura ca ati inteles, ca deci nu mai exista nici un dubiu in constiinta Dvs. ca Ion Mota si Vasile Marin n-au facut uriasa lor jertfa pentru ca noi cativa de azi sau de maine, sa ne imbuibam de bunatati si sa benchetuim pe mormantul lor.

Ei n-au murit ca sa biruim prin jertfa lor o casta de exploatatori pentru a ne aseza noi in palatele acestei caste, continuand exploatarea tarii si a muncii altora, continuand viata de afaceri, de lux, de destrabalare. In cazul acesta, biata multime a romanilor prin biruinta noastra, ar schimba numai firma exploatatorilor, iar tara stoarsa si-ar incorda istovitele puteri ca sa suporte o noua categorie de vampiri care sa-i suga sangele, adica noi.

O! MOTA, tu n-ai murit pentru aceasta.

Jertfa ta ai facut-o pentru neam.

De aceea, veti jura ca ati inteles ca a fi elita legionara, in limbajul nostru, nu inseamna numai a lupta si a invinge, ci inseamna: Permanenta jertfire in slujba neamului, ca ideea de elita este legata de ideea de jertfa, de saracie, de traire aspra si severa a vietii, ca unde inceteaza jertfirea de sine, acolo inceteaza elita legionara.

Vom jura deci, ca vom lasa prin legamant urmasilor sa vina sa jure la mormantul lui Mota si Marin pe urmatoarele conditii esentiale ale elitei, pe care noi insine juram:

1. Sa traim in saracie, ucigand in noi poftele de imbogatire materiala.

2. Sa traim o viata aspra si severa cu alungarea luxului si imbuibarii.

3. Sa inlaturam orice incercare a exploatarii omului de catre om.

4. Sa jertfim permanent pentru tara.

5. Sa aparam Miscarea Legionara cu toata puterea noastra impotriva a tot ce ar putea s-o duca pe cai de compromisuri sau compromitere; sau impotriva a tot ce ar putea sa-i macar inalta linie morala. MOTA SI MARIN, JURAM!

Inapoi